Nieuws/Financieel
441626
Financieel

Franse economie toont tekenen van krimp

LONDEN/PARIJS (AFN) - De Franse economie toont deze maand tekenen van krimp. Vooral in de dienstensector gaan de zaken minder voorspoedig dan in de eerste maand van dit jaar, stelde het Britse onderzoeksbureau Markit maandag.

Markit meet de economische groei via de activiteit van inkoopmanagers. In de Franse dienstensector nam hun activiteit in februari licht af, terwijl hun collega's in de industrie slechts een marginale groei rapporteerden. Samengevat wezen hun bevindingen op de zwakste ontwikkeling van de Franse economie in ruim een jaar.

De samengestelde inkoopmanagersindex voor de Franse economie zakte in februari van 50,2 naar 49,8. Daarmee stond de graadmeter voor het eerst in ruim een jaar lager dan 50, de stand die de grens tussen groei en krimp markeert.

Eurozone

In Duitsland wees de vergelijkbare graadmeter op een onverwachte terugval in de industrie, waar de activiteit deze maand nagenoeg stagneerde. In de dienstensector van Europa's grootste economie trok de toch al stevige groei wel verder aan. De index voor de totale Duitse economie zakte in februari van 54,5 naar 53,8. Dat is het laagste peil in zeven maanden.

In de hele eurozone zwakte de groei zowel in de industrie als de dienstensector af. De ontwikkelingen wijzen er volgens Markit op dat de economische groei in de eurozone dit kwartaal afzwakt tot minder dan 0,3 procent.

Daarbij lijkt de kans op een verdere vertraging groter dan de kans op een acceleratie, stelde hoofdeconoom Chris Williamson. De verwachting dat het stimuleringsbeleid van de ECB verder wordt uitgebreid zal volgens hem daardoor ook groeien.