Nieuws/Financieel
441657
Financieel

Terugblik seminar met BlackRock

'Markt negeert positieve veranderingen Azië'

AMSTERDAM - Azië is momenteel niet bepaald in trek beleggers. De turbulentie op de markten daar maakt beleggers kopschuw. Maar volgens BlackRock doet de markt de beleggingsmogelijkheden in de regio daarmee te kort.

De regio is op z'n zachtst gezegd niet erg geliefd momenteel, erkende Paulo Varela Nunes van BlackRock donderdag in een online seminar. "Azië is een regio die heel erg bepaald wordt door internationale stromen. Als beleggers meer risico willen nemen, dan stroomt er geld heen. Maar als er onzekerheid komt, halen beleggers hun geld weer terug naar huis."

Waarderingen

Ondanks de onrust liggen er in de regio wel kansen voor de langere termijn, denkt Varela Nunes. "Eigenlijk moet je kopen als de knoop in de maag het grootste is, maar dat is niet makkelijk. Toch zou ik liever iets kopen als het niet geliefd is dan dat ik koop als het wel geliefd is en iedereen de prijs aan het opdrijven is."

Varela Nunes ziet meerdere positieve ontwikkelingen. De lage olieprijs betekent voordeel voor de Aziatische landen, die netto-importeur van olie zijn. Verder zijn de waarderingen van Aziatische aandelen historisch laag, zegt hij. "En de economische groei in de regio is nog steeds de hoogste ter wereld."

Ambtenaren

Bovendien beginnen hervormingen meer hun vruchten af te werpen. "Bedrijven worden nu geleid door ondernemers in plaats van door ambtenaren", gaf hij als voorbeeld. "Dat wil niet zeggen dat alle problemen nu zijn opgelost, maar er zijn wel veranderingen gaande. Die positieve veranderingen worden echter genegeerd door de markt."

Maar beleggen in Azië vergt wel flexibiliteit, benadrukte Varela Nunes. "Er zijn opkomende markten als Indonesië en ontwikkelde markten als Singapore en Zuid-Korea. Indonesië beweegt bijvoorbeeld erg mee met de kolenprijs, omdat dat land veel kolen produceert en exporteert. En binnen China is er veel verschil tussen de kustprovincies en het binnenland. Beleggers moeten daar dus flexibel mee omgaan."

Het complete online seminar met Paulo Varela Nunes is hier terug te kijken.