Nieuws/Financieel
441659
Financieel

Analyse: Bij Brexit worden oude rekeningen vereffend

BRUSSEL - De twee dagen buffelen voor de Britse premier Cameron in Brussel lijken voor niets te zijn geweest, het Britse ’nee-kamp’ scherpt de messen. Daarmee is het referendum toch bepalend geworden voor de vraag of de Britten in de EU blijven.

Tot die tijd zal het onduidelijk blijven hoe deze ’cliffhanger’ gaat aflopen. De Londense City was blij met het resultaat van Cameron, de geldmachine kan blijven draaien. Maar de geest is uit de fles, zelfs binnen Camerons eigen partij klinkt de roep op de EU te verlaten steeds luider.

Failliet

Gezien de nauwe banden met de VS en de contacten overgehouden aan de oude kolonies is het Verenigd Koninkrijk in feite de enige EU-lidstaat die het op eigen houtje zou kunnen proberen zonder acuut failliet te gaan.

Slecht voor het financiële hart van de Londense City, slecht voor Europa dat zonder een belangrijke partner verder zou moeten. Hoewel alles wat Cameron heeft binnengehaald weer vervalt als de Britten ’no’ stemmen, heeft hij toch bewezen dat het ’Brusselse dictaat’ niet langer heilig is. Ook Nederland zou graag waar dat mogelijk is nationale wetgeving laten prevaleren.

Tulpenbol

Voor ons land en eigenlijk alle overige lidstaten zou een leven buiten de EU acute zelfmoord betekenen. De gulden zou zo duur worden dat we geen pakje boter of tulpenbol meer kunnen exporteren en 25 procent werkloosheid is dan geen illusie meer. Opbreken van de euro zou alle eurolanden om zeep helpen en de Oost-Europese landen redden het niet zonder subsidies.

De komende maanden worden cruciaal om de Britten bij de les te houden. De Britten moeten er echter rekening mee houden dat als ze zouden vertrekken, Europa hun niet dezelfde gunstige voorwaarden zou bieden als bijvoorbeeld Noorwegen in de Europese Economische Ruimte. Er ligt dan oud zeer en een handelsoorlog met tariefmuren is niet ondenkbaar.