Nieuws/Financieel
441840
Financieel

Boekentips

'Bitcointechnologie gaat groei drastisch versnellen'

AMSTERDAM - De digitale blockchain-technologie achter de virtuele munt bitcoin zal de groei van de wereldeconomie drastisch versnellen. Nu beperkt tot een munt, zal de technologie gaan dienen als ruggengraat van nieuwe onderlinge transacties tussen bedrijven, particulieren en overheden.

Dat concludeert bedrijfsstrateeg Don Tapscott in zijn nieuwe vooruitblik 'Blockchain Revolution' (Penguin Random House, $25,94).

Blockchain is het digitale register dan continu wordt bijgehouden via een netwerk van computers.

Sneller gedeeld

Transacties zijn anoniem en worden altijd door meerdere gebruikers gecontroleerd en opgeslagen. Wat fraude in transacties uiterst moeilijk maakt. De technologie is daarmee relevant geworden voor de 'deeleconomie', ontdekken banken nu ook. 

Wat trendwatcher Adjied Bakas in Nederland is, betekent Don Tapscott voor de technologiesector. Zijn vooruitblikken in zeventien eerdere boeken waaronder 'Wikinomics' klinken opvallend vaak door in bestuurskamers en startende bedrijven.

De Canadese managementdenker, buitengewoon hoogleraar strategisch management aan de Universiteit van Toronto, voorziet nu een serie nieuwe economisch bruikbare mogelijkheden met bitcointechnologie.

Persoonlijke documenten zoals trouwakte tot diploma's en geboorteaktes worden straks veel sneller beveiligd gedeeld. Bedrijfstransacties en vooral onderling lenen komt zo veel sneller van de grond, stelt hij. Het wereldwijde 'grootboek' dat met blockchain open is, transparant en voor iedereen toegankelijk blijft, biedt voldoende privacybescherming. Kansen voor consumenten en ondernemers, voorziet Tapscott.

Buitenbeentjes

De 'Buitenbeentjeseconomie' (Unieboek Spectrum, €19,99) van Alexa Clay en Kyra Maya Phillips, is inspirerend, naast de overvloed aan main stream economieboeken in de winkels. Clay en Philips gingen te rade in de rafelrand van de economie, eindigend bij gangsterbendeleiders, hackers, gevangenen maar ook bij een kamelenmelker.

Terwijl veel werknemers en ondernemers kijken wat ze zouden moéten doen, tonen deze levensverhalen wat ze kúnnen doen, aldus de auteurs.

Onder hen Duane Jackson, een voormalige veroordeelde, die met een gevonden oude computer begon te programmeren en uiteindelijk succesvol ondernemer werd.

Hij deed wat hij kon met beperkte middelen, en wachtte niet totdat hij wist hoe hij een boekhoudprogramma kon maken maar hoe hij het zelf kon beginnen, tonen Clay en Philips. Mensen moeten veel meer daadkracht ten toon spreiden en geen excuses zoeken, klinkt in het boek door.

De Freule

Belastingbetalers konden in Veenendaal voor bijna €3,4 miljoen verlies opdraaien bij de christelijke stichting Freule Lauta van Aysma, die sinds 1994 73 bejaardenflats onder beheer had.

Bijna tien miljoen euro van dat beheerde geld belandde via een bevriende relatie van de penningmeester van de stichting bij een groot investeringsproject voor vliegtuigmotoren in de VS. Om nooit meer terug te keren.

Financieel-economisch journalist Sameer van Alfen, eerder werkend voor De Financiële Telegraaf en het Financieele Dagblad, deed vierenhalf jaar onderzoek naar dit beleggingsschandaal in Veenendaal. Zijn lessen en suggesties lijken beperkt tot deze stad, maar zouden een goede raad kunnen zijn voor alle gemeenten indirect betrokken bij projectontwikkeling, beleggingen en beheer.

Bestuursleden van de Freule-stichting hadden hem benaderd voor het onderzoek. Hij spaart ze niet in de dik 200 pagina's speurwerk 'De Freule' (ISBN 9789082496604, € 19,99, uitgegeven in eigen beheer). De onderzoeker destilleert een serie fouten, die veel meer gemeenten zullen treffen in soortgelijke kwesties: te lang zaken stil gehouden, burgers te weinig en te laat geïnformeerd en een behoorlijke financiële naïviteit bij ambtenaren.

Verplichte literatuur voor alle bestuurders van beheerstichtingen en gemeenteraadsleden.

Drugskartels multinationals

Drugskartels ontwikkelen zich steeds professioneler tot invloedrijke multinationals met een legaal voorportiek. Nico Verbeek beschrijft in 'Kartel van de Narcos' (Just Publishers, €18,95) die historische ontwikkeling tot miljardenbedrijven.

Hij toont aan de hand van de organisatie van ondermeer kartelleider Pablo Escobar hoe zij aanzien en macht verwerven onder de lagere klassen van de bevolking en na meedogenloze aanslagen uiteindelijk in de politiek.

Tegen de gedrevenheid en geldhonger van Escobar, zijn concurrent Carlos Lehnder en de als arbeider in een smaragdmijn opgeklommen Gonzalo Rodríguez Gacha blijken justitie en overheid totaal niet opgewassen. Verbeek toont dat zelfs na hun arrestatie of dood hun kartels zich splitsen en ook in de bovenwereld meer macht hebben vergaard dan ooit ervoor.

Nieuwe Steve Jobs

Facebook-topvrouw Sherryl Sandberg noemt 'Originals' (uitgeverij Viking, $42,99) een van de belangrijkste boeken die ze ooit heeft gelezen. Adam Grants werk, met een waaier aan onderzoeken uit sport, kunst en bedrijfsleven, is een groot pleidooi aan ondernemers om creatievelingen de ruimte te geven. Zij bieden uiteindelijk het onderscheidende nieuwe idee, niet de meeknikkende kantoorvloer. Grant geeft ondernemers tips hoe ze deze talenten kunnen koesteren.

Maar de slimmerds zelf? Wat kunnen zij doen? Anders dan in zijn vorige boek biedt Grant goede suggesties aan de volgende Steve Jobs om haar ideeën in de slangenkuil van de bestuurskamer te krijgen en uiteindelijk naar de productielijn.

Koch-dynastie

De Amerikaanse gebroeders Koch, de sturende krachten achter Koch Industries ($115 miljard omzet, 100.000 werknemers) haten iedere vorm van belasting betalen, alle overheidsinmenging en steunen bij Republikeinen steevast de meest conservatievere presidentskandidaten.

De miljardairs behoren ook tot de grootste investeerders in de VS. Ze steken dit jaar bovendien $899 miljoen in steun aan Republikeinse kandidaten. Het boek 'Dark Money' van Jane Mayer (€22,95) doet een poging hun economische en politieke macht te verduidelijken.

 

 

De Koch-dynastie hult zich al jaren in stilte als het om de broers gaat. De groepsomzet is slechts een schatting van Forbes. De familie is daarnaast omstreden: de vader van de broers werkte via Winkler-Koch aan een van de grootste olieraffinaderijen voor brandstof voor de Duitse Luftwaffe in de Tweede Wereldoorlog. Ook van Stalin ontving en accepteerde het Amerikaanse concern opdrachten.

Mayer kijkt naar hun opvoeding. Het kindermeisje van de broers was volgens de biografe - die geen enkele medewerking kreeg, hoewel de Kochs zich vaker lieten interviewen - een overtuigde nazi. Ze keerde in 1940 terug naar Duitsland, toont Mayer in een sterk gekleurde aanklacht tegen de Kochs en hun vader.

De gebroeders Koch zijn relevante financiers van de bestrijding van de Amerikaanse milieubewegingen, steun voor nieuwe conservatieve denktanks en zij financierden onderzoeksinstellingen voor universiteiten. Veel universiteiten zijn in hun ogen te links.

In de huidige presidentsverkiezingen hebben ze geen uitgesproken voorkeur laten blijken. Wel hebben ze aangegeven Donald Trump met hun hele campagnekas te zullen bestrijden mocht hij in Iowa en New Hampshire als favoriet naar voren komen. Maar geen van de huidige kandidaten vertolken alle waarden waar de Kochs voor staan, stelde Donald Koch eerder.

Elke ochtend al het relevante financiële nieuws in je mail? Meld hier aan