Nieuws/Financieel

Grensverlegger: Gezonde kruk ook ’smart’

Oosterbeek - Met de opkomst van apparaten met kleine schermpjes zitten we sinds de jaren ’90 steeds krommer: een groot probleem, vooral bij kinderen.

Om een ’Game Boy-rug’ te voorkomen ontwierpen orthopedisch chirurg Piet van Loon en meubelontwerper Ruud Jan Kokke de Zami-kruk. Het duo weet steeds meer partijen te enthousiasmeren en onlangs is het bedrijf met medewerking van Silicon Valley een bijzondere campagne gestart.

„De basis voor een goede lichaamshouding ligt in de opvoeding, maar ouders en leerkrachten van nu hebben er weinig kennis van”, vertelt Van Loon. Dus moest de stoel zelf worden aangepast, maar wie ging dat doen?

Tijdens een consultatie op de Technische Universiteit Delft in 2013 ontmoette Van Loon ontwerper Ruud Jan Kokke. Het duo ging op zoek naar de natuurlijkste vorm voor een ’gezonde kruk’, met als resultaat de eerste Zami: een gebogen, ergonomisch ontworpen kruk die zorgt dat de gebruiker automatisch op de zitbeenderen zit en er een optimale kromming van de wervelkolom ontstaat.

Toen investeerder Adriaan Ligtenberg lucht kreeg van het project, kwam daarmee ook Silicon Valley in beeld, waar zijn fonds All Mobile Fund is gevestigd. Ligtenberg was direct enthousiast en investeerde in 2015 al in het bedrijf, ook om innovatieve technologie toe te voegen.

Onlangs is het project een nieuwe fase in gegaan, wederom met medewerking van Ligtenberg: „We zijn naar Nederland gekomen om via platform Symbid een equity funding-campagne te lanceren, waarbij 6% van het bedrijf naar investeerders gaat.”

Bij deze vorm van crowdfundiung staat het werven van ambassadeurs centraal. Van de beoogde €50.000 wordt dan ook een community opgebouwd. Het is de eerste keer dat een Amerikaans bedrijf een aandelencrowdfundingproject doet, want deze vorm is daar nog niet mogelijk. Deelnemers zullen naar verwachting vooral paramedici zijn, maar ook professionele investeerders en andere enthousiastelingen.

In Silicon Valley wordt intussen de Zami Smart ontwikkeld: uitgebreid met hightech sensoren en een app die de gebruiker helpt rechtop te blijven zitten, door specifieke oefeningen aan te bieden. Ook wordt de vooruitgang elektronisch gemeten. Ondertussen zitten de oprichters met een tienkoppig team in het Zami Life-kantoor in Oosterbeek. „We hebben nu zo’n 700 stuks verkocht, en in de loop van 2016 komt de nieuwe versie op de markt”, aldus Van Loon.