Nieuws/Financieel
444184
Financieel

Koersval roebel drukt resultaten Metro

DSSELDORF (AFN) - Het Duitse winkelconcern Metro had afgelopen kwartaal last van de forse waardedaling van de Russische roebel. Het moederbedrijf van onder meer Media Markt heeft ook veel winkels in Rusland en de verkopen daar brachten door de ongunstige wisselkoers een stuk minder op.

De totale omzet van Metro kwam uit op ruim 17 miljard euro, 1,3 procent minder dan een jaar eerder. De winst voor belasting en een aantal andere posten daalde met ruim 7 procent tot 828 miljoen euro. Metro liet weten dat de roebel het concern ongeveer 40 miljoen euro kostte.

De roebel is de laatste tijd fors in waarde gekelderd. Dat komt vooral door de aanhoudende daling van de olieprijzen. Olie is de voornaamste inkomstenbron van Rusland.

Het concern, dat meer dan 2000 winkels heeft in Europa, Rusland en Azië, heeft naar eigen zeggen wel een goed verlopen kerstperiode achter de rug. Het benadrukte donderdag verder dat de vergelijkbare verkopen, in winkels die al langer dan een jaar open zijn, met 0,1 procent toenamen.