Nieuws/Financieel
444571
Financieel

Onwettige bepalingen zzp-contracten aangepast

Den Haag - Onwettige bepalingen uit modelcontracten voor zzp’ers worden binnen twee weken aangepast. Staatssecretaris Wiebes (Financiën) heeft dat de Tweede Kamer beloofd.

In plaats van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) kunnen opdrachtgevers en -nemers straks werken met deze contracten, die de Belastingdienst publiceert op haar website. Een aantal daarvan blijkt echter vrijwaringen van de opdrachtgever te bevatten. Dat is strijdig met het uitgangspunt van de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties, zo gaf Wiebes toe.

Volgens de VVD-bewindsman zijn sommige modelovereenkomsten ’onzorgvuldig’ geformuleerd. Hij bevestigde dat het wettelijk onmogelijk is om alle eventuele naheffingen te verhalen op de opdrachtnemer, terwijl die indruk nu wel wordt gewekt. De bedoeling van de nieuwe wet is juist dat óók bij de opdrachtgever kan worden gehandhaafd op schijnzelfstandigheid. Wiebes stelt dat dat een verbetering is, omdat nu de zzp’er altijd de klos is.

De Eerste Kamer stemde vorige week in met de afschaffing van de VAR, waardoor 800.000 zzp’ers moeten gaan werken met de modelovereenkomsten.