Nieuws/Financieel
444650
Financieel

Euro stijgt verder

AMSTERDAM (AFN) - De waarde van de euro is dinsdagmiddag opgelopen tot het hoogste peil sinds oktober vorig jaar. Beleggers schroeven hun verwachtingen ten aanzien van eventuele renteverhogingen in de Verenigde Staten steeds verder terug, waardoor de Europese munt weer aan populariteit wint.

De euro steeg in de middaghandel tot een voorlopig hoogtepunt van 1,13 dollar. Daarmee werd de eenheidsmunt binnen 24 uur ruim 2 dollarcent meer waard. Eind vorig jaar zakte de Europese munt nog tot circa 1,09 dollar.

Op de obligatiemarkt bleven de uitslagen beperkt. De rente op Nederlandse tienjarige staatsobligaties steeg licht, naar 0,39 procent. Het rendement op vergelijkbare Duitse leningen stabiliseerde nagenoeg op 0,2 procent.

Rendement

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier. Maandag gingen de rentes nog fors omlaag, doordat beleggers massaal hun heil zochten in de veilig geachte havens van onder meer Nederlandse en Duitse leningen.

Daardoor liep ook de goudprijs maandag sterk op. Dinsdag bleef de waarde van goud min of meer stabiel.