Nieuws/Financieel
444669
Financieel

Limburgse funderingsbouwer nestelt zich aan beurs

Amsterdam - Sif-Group, het Limburgs bedrijf dat funderingen bouwt voor offshore windmolens en olie- en gasinstallaties is het volgende bedrijf dat naar de Amsterdamse beurs gaat.

De huidige aandeelhouder van Sif, investeringsmaatschappij Egeria, heeft onder andere een zakenbankiers van Leonardo & Co, HSBC en ABN Amro ingehuurd, en advocaten van Stibbe en Nauta Dutilh om als het tij meezit de sprong te maken.

Dit is het artikel met het nieuw van september vorig jaar.

LEES ALLES OVER DE BEURSNOTERING

De timing is eind dit jaar of begin volgend jaar, afhankelijk van het macro-economische sentiment in de markt. Dat wordt recent vooral bepaald door tegenvallende cijfers uit China en is momenteel niet ideaal voor beursgangen.

Sif heeft vestigingen in Roermond - waar ook het hoofdkantoor zit - en bouwt op de Tweede Maasvlakte een faciliteit voor assemblage en coating van de staanders en en funderingen van onder andere windmolens. Die worden momenteel in groten getale op de Noordzee geïnstalleerd.

Debuut

Voor de zomer maakte ook al een trits nieuwe bedrijven zijn debuut op de Amsterdamse beurs, na jaren van leegloop.

Sif wordt door betrokkenen ingeschat als potentiële midkapper. De omzet is momenteel €250 miljoen, de marges zouden echter goed zijn en de orderportefeuille goed gevuld.

Bij Sif werken 400 mensen, waarvan de helft in een flexibele schil.

Voor bedrijven die zoals Sif actief zijn in de offshore olie- en gasindustrie in de Noordzee, komen de bouwplannen voor windmolenparken op zee als geroepen.

Olie bepalend

,,Niemand kan voorspellen wat de olieprijs gaat doen, maar voorlopig zit die op een relatief laag niveau. Als gevolg daarvan beschikken grote oliebedrijven over minder kapitaal voor investeringen", zegt Eric Wesselman, partner bij KPMG en sectorleider Olie & Gas

Europese energiedoelstellingen zorgen ervoor dat het bouwen van windmolens op zee de komende jaren een booming business zal zijn. Nederland bouwt zijn capaciteit uit van 1000 megawatt (MW) uit naar 4500 MW in 2023, waarmee de funderingen van zo'n 700 molens gemoeid zijn.

Ook de ons omringende landen zetten in op wind op zee. Duitsland schroeft zijn buitengaatse vermogen op van 1000 naar 7000 MW, België verdrievoudigt zijn capaciteit tot 2200 MW en ook Groot-Brittannië heeft plannen om voor duizenden megawatts bij te plaatsen.

Voorsprong

In een recent rapport van ABN Amro ziet de bank het dan ook zonnig in voor de Nederlandse offshore industrie. De Nederlandse knowhow op het gebied van diepzeeboringen en de aanleg van platforms, zorgen volgens ABN Amro voor een voorsprong in de ontwikkeling van diensten rond windturbines op zee.

Maar waar prijsschommelingen in de olie- en gassector roet in het eten kunnen gooien, geldt dit in de gesubsidieerde windmolenbranche voor de overheid, weet Wesselman. ,,Ik ben wel benieuwd hoe bestendig de politiek zal blijken, als het gaat om de investeringen in wind, nu de prijzen voor olie- en gas op de huidige lage niveaus blijven."

Groeiaandeel

Mocht het tot een succesvolle beursgang komen, dan krijgen beleggers er een small- of midkapaandeel bij, dat de komende jaren vooral een groeiaandeel zal moeten zijn, maar geen dividendkanon.

Of er een deel van de aandelen apart gezet wordt voor kleine beleggers is nog onbekend, maar lijkt niet onlogisch. Windenergie is immers een beleggingscategorie die heeft bewezen een grote groep particulieren aan te spreken.

Lees alles over de beursgang van Sif