Nieuws/Financieel
444716
Financieel

Goud toevluchtsoord bij beleggers

Terwijl het aanhoudend kommer en kwel is op de aandelenmarkten kunnen beleggers in goud voorlopig hun geluk niet op. Het edelmetaal steeg naar het hoogste niveau in drie maanden tijd.

De goudprijs steeg 2,3% naar $1184 per troy ounce, waarmee de weg omhoog sinds begin dit jaar een vervolg kreeg. Sinds de jaarwisseling werd goud al ruim 13% meer waard.

De verkoopgolf op de aandelenmarkten door de zorgen over de wereldwijde economie werkt een vlucht in veilige haven goud in de hand.

Dit jaar is het edelmetaal al 11% in waarde toegenomen in tegenstelling tot de AEX die sinds begin 2016 tegen een verlies van bijna 10% aankijkt.

Veiligheid werd ook gezocht in staatsleningen van landen met een financieel sterke positie. Daardoor liep de rente op tienjarige Nederlandse obligaties terug naar 0,4%. Dat is het laagste peil sinds eind april vorig jaar. Het rendement op Nederlandse staatsleningen met een lengte van vijf jaar ging naar het historische dieptepunt van min 0,3%. Beleggers leggen al maandenlang geld toe op die leningen.

Rendement

Het rendement op Duitse tienjaarsleningen zakte naar 0,2%. Vergelijkbare leningen van de VS bieden nog maar een rendement van 1,7%.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wees er maandag tijdens een congres van De Nederlandsche Bank nog eens op dat beleggingen in staatsobligaties niet zonder risico zijn. Hij verwees daarbij onder meer naar de schade die de onrust op de obligatiemarkten tijdens de Europese schuldencrisis aanrichtte.