Nieuws/Financieel
444719
Financieel

Fugro op de pijnbank bij beleggers

Op het Damrak moest vooral bodemonderzoeker Fugro het maandag ontgelden. De verdere neergang van de olieprijs en een afwaardering van het Japanse handelshuis Nomura gaven beleggers de aanzet om het aandeel te dumpen.

De koers van midkapper Fugro dook maar liefst 12% omlaag naar een stand van €12,20, het laagste niveau in vrijwel twaalf jaar.

De aanhoudende duikeling van de olieprijs werkte bij Nomura in de hand om het advies van Fugro neerwaarts bij te stellen van houden naar onderwogen met een koersdoel van €8,70.

De olieprijs (Brent) die vorige week op weg leek naar een duidelijk herstel, kwam vandaag weer onder druk met een verlies van 2,1% naar $33,36 per vat. 

De neergang van het zwarte goud noopt grote oliebedrijven om hun investeringen in de zoektocht naar olie steeds meer terug te schroeven. 

Volgens Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen zit Fugro in een zeer moeilijk markt, waarbij er steeds meer druk komt op de kasstroom bij het bedrijf. "Boskalis dat al een groot belang heeft in Fugro, zit momenteel als een gier op de dakrand af te wachten. Het was ook niet verstandig van Fugro om geen ondersteunde claimemissie uit te geven. Wel zou het bedrijf schepen van de hand kunnen doen en die weer terug leasen om de zwakke balans te versterken."