Nieuws/Financieel
444722
Financieel

Lehman Brothers nu whiskeymerk

Lehman Brothers is op de fles. Wie wil ervaren hoe de financiële ondergang smaakt die de naam ongetwijfeld oproept, kan dat nu doen met Lehman Brothers whiskey.

James Green, een 34-jarige Londense ondernemer, creëerde de nieuwe dranklijn met het logo van de gedoemde bank. ,,De opdracht was om een aantal blendwhiskeys te maken die de ups en downs van de economische verwoesting van 2008 laten proeven', zo staat opgetekend in MarketWatch.com.

Explosief

In 2008 jaar ging Lehman Brothers failliet. Het faillissement van de bank leidde de wereldwijde financiële crisis in.

De naam leeft nu toch voort: ,,Het is een explosief merk met een grote intrinsieke waarde'', aldus Green, die zijn producten online aanbiedt en al orders binnen heeft van bars in Londen en New York.

Onder het label Lehman Brothers vallen op dit moment drie soorten whiskey. Gekozen kan worden uit Snapfire (met de smaak van een Havana-sigaar na een dag wanhopig handelen), Ashes of Disaster (doet denken aan bankbiljetten die zijn verbrand) en Evergreen (zo rijk als een Lehman-handelaar).

Patent

Het patent op het product aanvragen kostte Green veel moeite. In eerste instantie werd zijn aanvraag in de VS afgewezen vanwege de verwijzing naar de failliete bank. Green wist toch het patent te bemachtigen: ,,Niemand zal denken dat de producten echt door Lehman Brothers worden gemaakt.''

Ook de Britse financiële dienstverlener Barclays, die onderdelen van de bank kocht na het faillissement, tekende bezwaar aan. Een van de redenen is dat Barcalys zelf de naam wil registreren om het te gebruiken voor onder meer een investeringsbank. Daartegen heeft Green bezwaar tegen gemaakt.

Schandelijk

De whiskey is verkrijgbaar via de website van Lehman Brothers Whiskey. ,,Iedereen kan nu proeven van een klein deel van de geschiedenis, zo staat op de website te lezen. ,,Proeven van een rijk, gelaagd en schandelijk verhaal.''