Nieuws/Financieel
444766
Financieel

FAMILIEZAKEN Basil in Ulft

Fietstassengigant door stom toeval

ULFT - Toen een dame in de jaren zestig binnenstapte bij Van Balveren Tweewielers voor een kinderzitje, had zij vast niet voorzien dat haar verzoek uiteindelijk tot een ommezwaai in het familiebedrijf zou leiden.

Anno 2016 ligt de focus van de onderneming (omgedoopt tot Basil, een samentrekking van Balveren en Silvolde) op allerlei soorten fietstassen, die over de hele wereld worden verkocht. De focus ligt op Nederland, België en Duitsland.

Inmiddels staat de derde generatie aan het roer. Mijn opa Jan opende eind jaren 20 Van Balveren Tweewielers in het plaatsje Silvolde en droeg de zaak in de zestiger jaren over aan mijn vader Nico”, vertelt eigenaar Marthijn van Balveren. „Toen de vrouw om dat kinderzitje voor haar zoon Ghijs vroeg, moest mijn vader haar teleurstellen. Want die verkocht hij niet.”

Maar de bewuste dame gaf niet op, ze wilde dat zitje per se hebben. Nico stapte naar een mandenvlechter, met wie hij een model voor een fietszitje ontwikkelde en ze vonden een bedrijf in Joegoslavië voor de productie. „Ine was heel blij en een foto van dat geluksmoment met kleine Ghijs achterop gebruiken we nu nog steeds als essentie van het merk.”

Na het zitjessucces ging het bedrijf allerlei andere fietsaccessoires maken, ook manden van staal. Nico verkocht de zaak in de jaren 80, maar in 2001 kwam er met Marthijn toch weer een Van Balveren aan het roer.

„Ik ben me vooral op de fietstassen, -shoppers en -manden gaan richten, want produceren van kinderzitjes is met de nieuwe veiligheidswetgeving een heel andere tak van sport.”

Vader Nico komt nog ieder dag op de koffie. Of Marthijns twee dochters de zaak gaan overnemen, is nog de vraag: „Maar ik mag de boel in ieder geval niet verkopen van ze, dus wie weet!”