Nieuws/Financieel
444817
Financieel

'AEX opent rond 400 punten'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting vlak van start, en blijft zodoende iets boven de 400 punten. Ook de rest van de Europese beurzen begint waarschijnlijk rond de slotstanden van maandag. Zorgen over de wereldwijde economie blijven het beurssentiment onder druk zetten.

De indexfuture wees op een kwartier voor opening van het Damrak op een vlakke start van de AEX. Dit zou de index op 400-401 punten brengen.

,,Er is relatief weinig bedrijfsnieuws, er zal dus weinig zijn om de indices omhoog te trekken'', aldus analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen. Hij denkt dan ook dat beleggers weer op zoek gaan naar zogenoemde veilige havens, zoals staatsobligaties en goud. Ook zal er extra scherp gelet worden op de Europese bankensector, zo wist Van Beek. De Europese financiële instellingen kregen maandag rake klappen.

Op macro-economisch vlak bleek dat de productie in de Duitse industrie in december onverwacht is gedaald ten opzichte van een maand eerder. Verder bleek de export in de laatste maand van het jaar met 1,6 procent gedaald ten opzichte van november. Economen rekenden op beide vlakken in doorsnee juist op een toename, met 0,5 procent.

Nikkei

In Azië, waar veel beurzen gesloten waren vanwege het Chinese Nieuwjaar, kelderde de toonaangevende Nikkei-index 5,4 procent. Maandagavond sloot Wall Street, in navolging van forse koersdalingen in Europa, ook in mineur.

In Amsterdam opende navigatiedienstverlener TomTom de boeken. Het concern zag zijn omzet vorig jaar voor het eerst in vijf jaar tijd groeien en verwacht die lijn dit jaar door te kunnen trekken. TomTom zette een jaarwinst neer van 18 miljoen euro.

Euro

Ook investeringsmaatschappij HAL weet de aandacht op zich gericht. Het overweegt volgens bronnen van persbureau Bloomberg zijn keten van hoortoestellenwinkels AudioNova International te verkopen. Dat zou circa 500 miljoen euro op kunnen leveren.

Pharming maakte bekend dat het zijn distributie-overeenkomst voor Ruconest met het Colombiaanse Cytobioteck heeft uitgebreid. Er zijn verschillende nieuwe landen in de deal opgenomen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 0,9 procent hoger tot 29,96 dollar terwijl Brent nagenoeg onveranderd stond op 32,87 dollar per vat. De euro was voorbeurs 1,1206 dollar waard, tegen 1,1180 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.