Nieuws/Financieel
444870
Financieel

Grote verliezen op Wall Street

NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York stonden maandag in de middaghandel diep in het rood. Net als in Europa werden economische zorgen aangegrepen voor een stevige uitverkoop, waarbij vooral financiële bedrijven en techfondsen hard werden geraakt.

Na bijna vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 2,3 procent in de min op 15.840 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte ook 2,3 procent, naar 1836 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 3 procent in tot 4234 punten.

,,De markt is heel nerveus'', zei het hoofd aandelenstrategie van BNP Paribas tegen persbureau Bloomberg. ,,Het zijn weer dezelfde zorgen: China, olieprijzen en de bevestiging van die zorgen in economische data.''

Goldman Sachs stond onderaan de lijst van dertig hoofdfondsen in de Dow, met een min van 6,5 procent. Bankaandelen waren echter over de hele linie uit de gratie, wat zich uitte in koersverliezen van 3 tot 7 procent voor Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo en Morgan Stanley.

Veel tech- en internetaandelen zetten de negatieve lijn van vrijdag door. Twitter zakte daarbij met een min van 3 procent tot zijn laagste koers sinds de introductie op de beurs in 2013. Internetfavorieten Facebook en Amazon leverden circa 5 procent in. Voor het weekeinde werden veel internetaandelen, waaronder de grote winnaars van 2015, ook al massaal van de hand gedaan.

Ook in de energiesector werden weer rake klappen uitgedeeld. Gasbedrijf Chesapeake zag een derde van zijn beurswaarde verdampen, na berichten dat het adviseurs voor een herstructurering in de arm heeft genomen. Het bedrijf ontkende maandag dat wordt aangestuurd op een faillissement.

De prijs van een vat Amerikaanse olie ging met 3 procent omlaag naar 29,97 dollar. Olieconcerns Chevron en ExxonMobil ontsnapten echter aan de malaise en mochten plussen van bijna 1 procent bijschrijven.

Speelgoedmaker Hasbro was verder een positieve uitzondering met een winst van 1,2 procent. Het bedrijf heeft zijn omzet en winst afgelopen kwartaal flink zien toenemen, vooral dankzij een sterke vraag naar speelgoed rond de films Star Wars en Jurassic World.

De euro was maandag aan het begin van de avond 1,1175 dollar waard, tegen 1,1180 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.