Nieuws/Financieel
444892
Financieel

Fout hypotheekadvies

Hoe goed is uw hypotheekadvies geweest? Huizenbezitters die de laatste jaren hun hypotheek hebben overgesloten, zullen tevreden zijn met de lagere maandlasten. Dankzij de gedaalde rente. Maar was dat de verdienste van de adviseur?

Een nieuwe claimstichting - Nederland is er weer een rijker - stelt dat adviseurs de laatste jaren broddelwerk hebben geleverd door mensen te adviseren over te sluiten naar een annuïtaire hypotheek. Daarbij los je elke maand af zodat steeds minder rente hoeft te worden betaald en er dus minder van de renteaftrek wordt geprofiteerd.

Dat leidt, bij gelijke rente, veelal tot netto hogere maandlasten dan bij bijvoorbeeld een oude (bank)spaarhypotheek.

Duurder

De annuïtaire hypotheek is per 1 januari 2013 voor nieuwe huizenkopers verplicht. Anders is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Huizenbezitters die bijvoorbeeld een oude spaarhypotheek hebben, kunnen deze vorm echter voortzetten. De stichting Hypotheekclaim vermoedt dat dit veelal niet is geadviseerd, waardoor klanten een duurdere lening kregen. Vanwege de lage rente zou dit niet zijn opgevallen. Meer dan een steekproef heeft de stichting echter niet om de beschuldiging te staven. Evenmin hoeft een overstap naar een annuïtaire lening per se ongewenst, nadelig of duurder te zijn. Vaak hebben deze leningen een concurrerende rente.

Uitsluitsel

Nader onderzoek door een onafhankelijke partij is nodig. Consumenten betalen direct voor advies, dus ze mogen daar hoge eisen aan stellen. Gelukkig kunnen we advies achteraf toetsen nu adviseurs een rapport met motivatie moeten bijhouden. Dat zal uitsluitsel geven.