Nieuws/Financieel
44515098
Financieel

Nikola flink achteruit op hogere beurzen VS

De Amerikaanse techbeurs Nasdaq is voor de tweede achtereenvolgende dag met een fraaie winst gesloten. Voertuigenbouwer Nikola kelderde echter ruim 8% vanwege een mogelijk fraudeonderzoek door beurstoezichthouder SEC.

De Dow Jones-index sloot 0,01% hoger. Techbeurs Nasdaq steeg 1,2%. De breed samengestelde S&P 500-index klom 0,5%.

De blik van beleggers was gericht op de Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve, die vandaag begon aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Naar verwachting komen deze week er geen veranderingen in het beleid van de Amerikaanse centrale bank. Beleggers zullen dan ook vooral benieuwd zijn naar de toelichting van Fed-voorzitter Jerome Powell op woensdag. Daarbij zal met name worden gelet op opmerkingen over nieuwe stappen die de Fed kan gaan zetten tegen de coronacrisis.

Technologiegigant Apple (+0,2%) stond in de belangstelling. Apple hield vandaag een virtueel evenement, waarop nieuwe smartwatches werden gepresenteerd, maar geen nieuwe iPhones.

Daarnaast zou beurstoezichthouder SEC bezig zijn met een onderzoek naar de beschuldigingen van misleiding, fraude en bedrog door de bouwer van elektrische voertuigen Nikola (-8,3%). Investeerder Hindenburg Research beticht Nikola van fraude door bijvoorbeeld onjuiste informatie te geven over de mogelijkheden van zijn elektrische trucks. Nikola ontkent en zegt dat Hindenburg als ’short seller’ door de publicatie van een misleidend rapport het aandeel wil manipuleren om zo te profiteren van een koersdaling, na de sterke koersstijging eerder.

Cruisemaatschappij Carnival (-10,8%) maakte bekend voor nog eens $1 miljard aan nieuwe aandelen uit te willen geven. Daarnaast denkt Carnival dat het nettoverlies in het derde kwartaal zal uitkomen op $2,9 miljard. Het bedrijf is bezig om de vlootcapaciteit te verlagen vanwege de zware impact van de coronacrisis op de cruisebranche.

Facebook steeg 2,4%. Het socialemediabedrijf stond aanvankelijk onder druk toen Kim Kardashian haar volgers op Twitter opriep om net als haar een pauze in te lassen op Facebook en Instagram. De koers van Facebook krabbelde vervolgens echter weer op.