Nieuws/Financieel
445365
Financieel

Recessieangst slaat toe

In de afgelopen week gingen aandelen weer in de uitverkoop, door de toegenomen vrees dat de Amerikaanse economie in een recessie terugvalt. Ook de terugval van de dollarkoers drukte op het sentiment. Marktanalist Rein Schutte van Indexus kijkt voor volgende week dan ook vooral uit naar nieuwe macrocijfers uit de VS, waaronder de detailhandelsverkopen.

Eind januari schatten de door the Financial Times geraadpleegde macro-economen de kans op een recessie op 20%. Of dit een reëel percentage is, durft Schutte niet te zeggen. ,,Maar het is duidelijk dat de groei van de Amerikaanse economie afzwakt. Ook de dienstensector draait inmiddels minder goed, zo bleek uit de inkoopmanagersindex over januari.”

Vrijdag kwam daar nog een zwak banenrapport over januari bovenop. Waar economen op een vooruitgang van ongeveer 190.000 rekenden, kwamen er slechts 151.000 banen bij. ,,Hopelijk kunnen nieuwe macrocijfers de recessieangst enigszins wegnemen, waaronder de vrijdag te publiceren detailhandelsverkopen over januari”, aldus Schutte.

Europese beleggers leden ook onder de terugval van de dollarkoers, die het gevolg is van de afgenomen kans op een spoedige renteverhoging in de VS. Schutte: ,,Door de verlaagde groei- en inflatieverwachtingen rekenen economen voor dit jaar nu op hooguit 1 tot 2 rentestappen. Een lagere rente maakt de dollar minder aantrekkelijk.”

Beleggers bleven de afgelopen week ook weer in de ban van de bewegingen van de olieprijzen, zo benadrukt Schutte. ,,De correlatie met de aandelenbeurzen is de laatste tijd wel erg groot. Beleggers vrezen de gevolgen van de lage prijzen voor de oliemaatschappijen en hun toeleveranciers, maar ook voor de leningen aan de sector.”

De marktanalist zou graag zien dat de focus meer naar de bedrijfscijfers verschuift. ,,Deze voldoen over het algemeen aan de verwachtingen. Zeker voor grote Nederlandse bedrijven, met uitzondering van ArcelorMittal.”