Nieuws/Financieel
445595
Financieel

Shell-topman

Groeiende bevolking vraagt steeds meer olie

Automobilisten gaan de komende dertig jaar benzine en diesel alleen maar meer gebruiken. Dat stelt Shell-topman Ben van Beurden.

Tegenover de NOS zei hij dat Shell, dat de slechtste jaarcijfers in dertien jaar presenteerde, ook over 60 jaar nog zal moeten investeren in de gassector. Van Beurden gaat er van uit dat alle olie- en gasvoorraden van Shell zullen worden opgebruikt.

Opwarming

Die uitspraak staat tegenover analyses van wetenschappers die zeggen dat dit verbruik niet mogelijk is zonder dat dat leidt tot opwarming van de aarde met meer dan twee graden Celcius.

Die grens voor opwarming is vastgelegd in de recente klimaatafspraken die in december in Parijs, die inhouden dat fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas uit de productie genomen moeten worden.

Armoede

De bestuursvoorzitter van het energiebedrijf verwacht dat de vraag naar olie, gas en kolen stijgt doordat de wereldbevolking groeit.

Van Beurden tegen de NOS: "Het idee dat we in korte tijd afscheid kunnen nemen van fossiele brandstoffen is alleen mogelijk als we collectief armoede omarmen. Ik denk niet dat dat iets is wat ook politici haalbaar zullen achten."

Ieders probleem

Klimaatverandering ziet hij in eerste instantie als een maatschappelijk probleem van ons allemaal, en niet alleen als de verantwoordelijkheid van energieproducenten.

"De bulk van de emissies wordt door de consument gemaakt."

Lees hier al het nieuws over Shell