Nieuws/Financieel
445619
Financieel

Shell: olieprijs op bodem

AMSTERDAM - Shell-bestuursvoorzitter Ben van Beurden denkt dat de olieprijs de bodem van zijn cyclus bereikt heeft. Hoewel hij niet uitsloot dat de prijs nog tijdelijke uitschieters naar beneden zal maken, zei de topman niet te verwachten dat de prijs nog structureel lager zal komen te liggen.

Van Beurden verwacht dat de markt zich eind dit jaar zal stabiliseren, zo zei hij tijdens een toelichting op de jaarcijfers op donderdag.

Van Beurden benadrukte dat niet alleen de groei van China bepalend is voor de groei van de vraag naar olie. De zwaar tegenvallende ontwikkeling van de Chinese economie zorgt ervoor het land veel minder importeert dan eerder werd verwacht. Maar China is niet het hele verhaal, aldus de topman. ,,Het grootste deel van de groei van de vraag kwam in het afgelopen jaar van OESO-landen."

Van Beurden wees bovendien op het tempo waarmee de toestroom van olie uit bestaande velden afneemt door uitputting. Het verval ligt volgens hem tussen de 4 en 5 miljoen vaten per jaar. ,,Er moet dus in een jaar 5 miljoen vaten per dag bij komen." De olieproductie lag eind vorig jaar wereldwijd op rond de 95 miljoen vaten per dag. 

De olieprijs waartegen Shell het afgelopen jaar break-even zou hebben gedraaid, heef iets onder de $60 per vat gelegen, zeiden Van Beurden en zijn cfo Simon Henry. Met de aankoop van BG, die op 15 februari zal worden afgerond, verwacht het bedrijf de break-evenprijs verder te laten dalen. ,,We willen de break-evenprijs naar de bodem van de prijscyclus brengen", zei Henry, zonder aan te geven bij welke prijs die bodem ligt.