Nieuws/Financieel
445646
Financieel

Flitshandelaar: crisis door flitshandel

Amsterdam - De flitshandel werkt efficiënt, maar wordt steeds complexer. Zonder ingrepen leidt die handel tot een economische catastrofe, aldus Mark Gordon van Tower Research Capital, zelf een grote elektronische handelaar.

Zijn handelaren mikken op de verschillen die koersen van derivaten opleveren, om daar in een milliseconde van te profiteren.

Tegenover de Financial Times meldt hij dat grote beursbedrijven onvoldoende bestand zijn tegen de steeds krachtiger flitshandel. Gordon geldt als gezaghebbend binnen de flitshandel.

De markten zijn bovendien geschakeld; gaat er iets fout in de ene markt, dan heeft dat nu teveel ingrijpende gevolgen voor aanpalende markten, aldus Gordon in zijn noodkreet.

Nu trekken veel partijen zich terug uit de markt als ze problemen voorzien, wat eveneens een kettingreactie kan veroorzaken.

De huidige circuitonderbrekers zijn per markt ingesteld, ze schakelen zichzelf in als er te grote dalingen of stijgingen optreden, maar zouden vanwege een gestapeld probleem in meerdere markten onvoldoende werken.

Gordon wil dat ze op elkaar aansluiten om een nieuwe wereldwijde crisis te voorkomen.