Nieuws/Financieel
445673
Financieel

Geheimpje

Veel geheimzinnig gedoe, de laatste tijd, met zelfs een commissie 'Stiekem'. Daarom wil ik het met u hebben over een ander geheimpje.

ASR is een van de verzekeraars die klanten in het verleden slechte producten hebben verkocht. Jazeker, woekerpolissen. Dat moet worden rechtgezet, vinden de Consumentenbond en diverse andere organisaties. Daarom is het goed dat ASR een kleine groep polishouders met een schikking is tegemoetgekomen.

Maar waarom niet met álle gedupeerden? En waarom moest die schikking in het geheim plaatsvinden? In september vorig jaar onthulde de Consumentenbond samen met claimorganisatie Wakkerpolis dat ASR met enkele honderden woekerpolishouders een stiekeme schikking had getroffen, maar tegelijkertijd tienduizenden andere klanten met dezelfde giftige polis in de kou liet staan.

Kritiek

In deze kritiek sta ik niet alleen. Minister Dijsselbloem (Financiën) schreef eind oktober aan de Tweede Kamer: "Ik acht het wenselijk dat verzekeraars transparant zijn over schikkingen en heb hen daartoe opgeroepen." Hij doet dat als eigenaar van ASR, want de Nederlandse Staat redde eind 2008 het voormalige Fortis van de ondergang.

Compenseren

Inmiddels hebben meer dan 1100 consumenten met een zogeheten Waerdye-polis, met diverse verborgen kosten en te hoge overlijdensrisicopremies, zich bij de Consumentenbond gemeld. Voor hen, en voor alle andere gedupeerden, hebben wij ASR gesommeerd om alle slachtoffers redelijk te compenseren. Doet ASR dit niet snel, dan zullen we de rechter om een oordeel vragen.

Daar doe ik niet geheimzinnig over.