Nieuws/Financieel
445674
Financieel

Brussel akkoord met overname KPN-dochter Base

BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie stemt in met de verkoop van het Belgische telecombedrijf Base door KPN aan Liberty Global. Het moederbedrijf van Ziggo moet wel aan enkele voorwaarden voldoen.

Liberty Global heeft Brussel onder meer moeten toezeggen dat het aandeel van Base in netwerkoperator Mobile Vikings wordt verkocht aan de Belgische omroeporganisatie Medialaan.

De commissie heeft afgelopen maanden uitvoerig onderzoek naar de deal gedaan. De toestemming die donderdag werd gegeven is afhankelijk gesteld van de uitvoering van de toezeggingen.

Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) verklaarde donderdag dat de voorwaarden zijn bedoeld om een gezonde concurrentie op de Belgische mobiele markt te handhaven.

,,We hebben ervoor gezorgd dat met deze overname geen stap terug wordt gezet net nu de afgelopen jaren de mobiele tarieven in België zijn gaan dalen'', zei ze.

Verkoopsom

KPN bereikte vorig jaar april al overeenstemming met Telenet, de Belgische dochter van Liberty Global, over de verkoop van Base. De verkoopsom bedraagt ruim 1,3 miljard euro.

KPN liet donderdag weten dat de verkoop 900 miljoen euro aan extra contante middelen oplevert. Daarvan wordt ongeveer 70 procent uitgekeerd aan aandeelhouders. Die beloning wordt gecombineerd met de eerder aangekondigde uitbetaling in verband met de verkoop van 150 miljoen aandelen Telefónica Deutschland. De totale extra beloning komt daardoor uit op 1,2 miljard euro, oftewel 28 eurocent per aandeel.

Over het voorstel voor de uitbetaling wordt op de aandeelhoudersvergadering van 13 april gestemd.