Nieuws/Financieel
445698
Financieel

'ECB verlaagt in twee stappen depositorente naar -0,5%’

AMSTERDAM - Na de recente verzwakking van de Amerikaanse dollar vanwege zwakke cijfers over de Amerikaanse dienstensector ligt de bal bij de Europese centrale bank (ECB) om over de brug te komen met extra steunmaatregelen. Dat stellen economen bij de ABN Amro.

Uit de dienstensector in de VS kwamen woensdag verontrustende berichten waardoor de waarde van de dollar flink geraakt werd tegenover de euro. Een gunstig banenrapport over de Amerikaanse private sector van salarisverwerker ADP bood onvoldoende tegenwicht.

Volgens de economen  heeft het teleurstellende Amerikaanse macrocijfer de verwachting in de hand gewerkt dat de Federal Reserve waarschijnlijk minder haast zal maken om dit jaar nog met nieuwe rentestappen te komen.

Tegenwicht

Zij gaan er van uit dat de ECB als tegenwicht onder meer de rente waartegen banken hun geld bij de centrale bank stallen zowel in maart als in juni met 10 basispunten gaat verlagen van het huidige niveau van -0,3% naar een stand -0,5% om de aanhoudende lage inflatie aan te jagen.

Daarnaast zal naar verwachting het bestaande opkoopprogramma van staatsobligaties bij het rentebesluit in maart worden uitgebreid met $10 miljard om de economie in de eurozone de helpende hand te bieden, stellen de economen.