Nieuws/Financieel
445719
Financieel

ConocoPhillips zet mes in dividend

HOUSTON (AFN) - Het Amerikaanse oliebedrijf ConocoPhillips gaat nog harder snijden in de uitgaven in verband met de moeilijke marktomstandigheden. Dat liet het concern donderdag weten bij de publicatie van zijn jaarcijfers.

De kapitaalinvesteringen komen dit jaar uit op 6,4 miljard dollar. In december kondigde het bedrijf nog aan de investeringen te verlagen naar 7,7 miljard dollar. Daarnaast moeten de kosten dit jaar afnemen naar 7 miljard dollar, van een eerder voorspelde 7,7 miljard dollar.

Het kwartaaldividend zal dalen naar 25 cent per aandeel, van 74 cent per aandeel in het voorgaande kwartaal. ConocoPhillips stelt dat de maatregelen nodig zijn om de balans op orde te houden. Het concern is bezig veel banen te schrappen. ,,Omdat we niet weten hoe ver de grondstofprijzen zullen dalen of hoe lang deze neergang zal duren, vinden we het verstandig om rekening te houden met lage prijzen gedurende een langere periode'', aldus topman Ryan Lance.

Verder werd gemeld dat in het vierde kwartaal een nettoverlies werd geleden van 3,5 miljard dollar, onder meer vanwege afschrijvingen. Over heel 2015 bedroeg het verlies 4,4 miljard dollar.