Nieuws/Financieel
445790
Financieel

'AEX flink hoger van start'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs opent donderdag naar verwachting duidelijk hoger. Ook in de rest van Europa beginnen de graadmeters de handelsdag op positief terrein. Beleggers verwerken een stroom aan bedrijfsresultaten, waaronder die van ING in Amsterdam. Olie- en gasconcern Shell kwam met definitieve cijfers naar buiten.

De stijgende olieprijs geeft de openingsindicatoren van de beurs een extra duwtje in de rug. De olieprijzen toonden woensdagavond al een sterk herstel na de flinke daling van dinsdag. Donderdag voorbeurs werd Amerikaanse olie 1,8 procent duurder op 32,85 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie steeg 1,7 procent tot 35,62 dollar.

ING wist zijn nettowinst in 2015 bijna te verviervoudigen tot 4 miljard euro. De bank profiteerde van het economische herstel, lagere kosten en de komst van 1,4 miljoen nieuwe rekeninghouders.

Credit Suisse

Ook Wereldhave opende de boeken. Het vastgoedfonds rapporteerde een hogere jaarwinst dan een jaar eerder en verwacht dat de resultaten in 2016 verder verbeteren. Shell kwam met definitieve kwartaal- en jaarcijfers. Daarbij meldde het bedrijf een flinke daling van het resultaat door de lage olieprijzen.

Softwarebedrijf Tie Kinetix staat ook in de schijnwerpers. Het schort zijn in oktober aangekondigde samenwerking met Leaseweb op. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de beoogde voordelen niet kunnen worden gerealiseerd.

Elders in Europa kwamen onder meer Credit Suisse, Statoil, Daimler en AstraZeneca met resultaten naar buiten.

De euro was donderdag voorbeurs 1,1076 dollar waard, tegen 1,1055 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.