Nieuws/Financieel
445848
Financieel

Wereldhave doorstaat winkelmalaise

AMSTERDAM (AFN) - Winkelvastgoedbedrijf Wereldhave heeft zijn nettowinst in 2015 ondanks alle problemen in de detailhandel stevig weten op te voeren. De bezettingsgraad van zijn winkelcentra bleef op peil, terwijl de huurinkomsten toenamen, maakte het beursgenoteerde bedrijf donderdag bekend.

Wereldhave zag de nettowinst vorig jaar bijna verviervoudigen, naar 104 miljoen euro. Het directe resultaat verbeterde met 9 procent, naar 3,23 euro per aandeel. De totale bezettingsgraad kwam eind 2015 uit op 93,8 procent, tegen 92,5 procent een jaar eerder. Die verbetering kwam door de betere bezetting van kantoren, bij de winkelcentra was net als een jaar eerder net geen 94 procent van de ruimte verhuurd.

In Nederland namen de vergelijkbare huurinkomsten toe, ondanks de vele problemen bij toonaangevende ketens. De recente faillissementen maken het volgens de onderneming de komende tijd waarschijnlijk wel lastiger. Zo worden achttien winkelruimtes van Wereldhave verhuurd aan Macintosh, twee aan V&D en vijf aan La Place. In de afgelopen drie jaar haalden faillissementen 1,5 procent per jaar van de vergelijkbare huurgroei van Wereldhave.

Portfolio

Het bedrijf stelt een dividend voor van 3,01 euro per aandeel, wat 5 procent hoger is dan een jaar eerder. Voor 2016 wordt een toename van het dividend met 4 tot 6 procent voorzien, bij een winst per aandeel die met 6 à 9 procent toeneemt.

Wereldhave verdubbelde zijn Nederlandse portfolio vorig jaar ongeveer met de overname van negen winkelcentra van Klépierre. Daarnaast werd afscheid genomen van de kantoorbezittingen in Frankrijk. Het bestand van de onderneming bestaat nu voor 97 procent uit winkelcentra in Nederland, België, Finland en Frankrijk.