Nieuws/Financieel
447921
Financieel

Exotisch schuldpapier in zwaar weer

Amsterdam - Enkele jaren terug was emerging market debt niet aan te slepen. Obligaties uit opkomende landen boden beleggers een aantrekkelijke rente. De yield lag er veel hoger dan in hun thuismarkten. De man met de hamer kwam in 2013. Daarna ging het beter, maar schijn bedriegt.

Nederlandse particulieren in een beleggingsfonds dat in schuldpapier van emerging markets belegt, hebben het na 2013 waarschijnlijk niet slecht gedaan. Dan moet dat fonds echter wel in exotische dollarleningen (hard currency) hebben belegd: een van de best presterende beleggingscategorieën van de afgelopen twee jaar, zo blijkt uit de database van fondsonderzoeker Morningstar.

Waardedaling

Maar het ziet er enkel goed uit door Europese ogen bekeken, waarschuwt onderzoeker Niels Faassen. De goede resultaten van dollarleningen zijn vertekend, zo vervolgt hij. „Het positieve rendement is bijna geheel te danken aan een bijkomend effect: de waardedaling van de euro tegenover de dollar.” Van die beweging profiteren Europese beleggers.

Een belegger in emerging market debt (emd) belegt tegelijk in een buitenlandse munt; de valuta waarin de lening noteert. Dat kunnen lokale valuta’s zijn van opkomende landen, maar beleggingsfondsen steken het geld van hun beleggers ook in leningen die in dollar zijn uitgegeven, in hard currency. Faassen: „De fondsen in onze Europese database hebben circa €44 miljard belegd in leningen in lokale valuta’s, het dubbele bedrag zit echter in dollarobligaties.”

Lees het hele verhaal in DFT Avond: Oplopende rente VS kan exotische markten rake klappen toedienen