Nieuws/Financieel
447942
Financieel

Beleggers gespitst op banenmotor VS

In de nieuwe handelsweek kijken beleggers gespannen uit of de Amerikaanse arbeidsmarkt de wind in de rug heeft gehouden en de banenmotor niet is gaan haperen. Daarnaast zijn de ogen gericht op het vervolg van het cijferseizoen voor bedrijven, dat in Nederland langzamerhand op stoom komt.

In de voorbije week werd de stemming voornamelijk beheerst door de schommelingen op de oliemarkt. Speculaties dat Rusland afspraken zou gaan maken met oliekartel OPEC over een productiebeperking stuwden de prijs van het zwarte goud, waardoor ook de zon wat begon te schijnen op het Damrak.

Lange adem

Volgens Stan Westerterp, vermogensbeheerder bij JNVB, lijkt de bodem bij de olieprijzen te zijn aangestampt, maar is er fundamenteel nog geen duidelijkheid welke kant het opgaat. "Het is een kwestie van lange adem voor de oliebedrijven. Ik sluit echter niet uit dat bij de huidige lage oliestand er klappen gaan vallen in de sector."

Hij wijst wel op de vraagtekens rond Iran. Het land heeft aangegeven dat het weer vol de markt op wil gaan, maar het is de vraag in hoeverre Iran zijn ambities waar kan maken, vanwege de verouderde infrastructuur.

De onverwachtse monetaire ingreep van de Japanse centrale bank met het verder verlagen van de depositorente wakkerde de kooplust bij beleggers aan het einde van de week nog wat verder aan. "Het verhaal in Japan is een geval apart doordat het land al decennialang gebukt gaat onder dalende prijzen", stelt Westerterp.

Banenrapport VS

Komende week zal de focus vooral zijn gericht op de gang van zaken op de arbeidsmarkt in de VS. In de voorbije maand zat de creatie van nieuwe banen flink in de lift, terwijl de werkloosheid op een zeer laag niveau bleef.

Op woensdag geeft salarisverwerker ADP al een schot voor de boeg met het aantal nieuwe banen in de private sector. En op vrijdag presenteert het Amerikaanse ministerie van Arbeid het officiële banenrapport, waarbij ook de loonontwikkeling scherp in de gaten wordt gehouden.

Westerterp benadrukt dat na het zeer sterke cijfer in december vorig jaar een plus van boven de 200.000 in januari uitstekend zal worden ontvangen. "Bij een verdere daling van de werkloosheid in de VS onder de 5% wordt verwacht dat de inflatie zal gaan oplopen. Het is opmerkelijk dat de loonontwikkeling in de VS nog steeds achterblijft. Bedrijven kunnen blijkbaar nog steeds makkelijk personeel aantrekken, mede dankzij de voortschrijdende automatisering."

Britse rente

Verder zal de aandacht uitgaan naar het Amerikaanse ondernemersvertrouwen dat aan het begin van de week naar buiten komen. Vooral de industrie krijgt steeds meer te kampen met een verzwakking van de wereldwijde economie. Uit de eurozone komen op maandag cijfers over de economische bedrijvigheid.

In het Verenigd Koninkrijk laat de Bank of England (BoE) donderdag weten of er wijzigingen worden aangebracht in het historisch lage rentetarief. Westerterp gaat er van uit dat de Britse centrale bank voorlopig geen monetaire verkrapping zal gaan doorvoeren met het oog op het komende referendum over een vertrek van Groot-Brittannië uit de eurozone.

Cijferseizoen

Het cijferseizoen gaat vooral in Amerika verder los, terwijl in Amsterdam de vaart er langzamerhand ook inkomt. Op Wall Street geven onder meer General Motors en Alphabet inzage in de resultaten. In de AEX doen onder meer ING, KPN en Unibail-Rodamco de boeken open. Shell maakt de definitieve cijfers over het vierde kwartaal bekend.

"Het was opvallend dat Shell halverwege januari bij de bekendmaking van de voorlopige resultaten sterke  prestaties liet zien bij upstream en de downstream wat tegenviel, terwijl het de laatste tijd juist anderom was", stelt Westerterp. "Met de definitieve overname van de Britse BG krijgt Shell er in ieder geval een goed onderdeel bij."

Rustiger

Na het overwegend pessimisme bij beleggers in januari voorziet Westerterp dat in de komende maand de stemming waarschijnlijk zal gaan verbeteren. "De ergste malaise lijkt achter de rug doordat de markt minder heftig reageert op slecht nieuws. Verder is het van belang dat het rustig blijft rond China. Vanaf maart verwacht ik dat beleggers weer onrustig worden met het oog op de naderende rentevergadering van de Europese centrale bank."