Nieuws/Financieel
447942604
Financieel

Grootste landen steunen minimumbelasting voor bedrijven

VENETIË (AFN/RTR) - Alle leden van de G20 steunen een plan om een wereldwijd minimumbelastingtarief in te voeren om te voorkomen dat bedrijven winsten doorsluizen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz gezegd op de G20-top in Venetië.

Eerder was het de vraag of leden als Rusland en China zouden gaan instemmen, maar daar lijkt het door de opmerkingen van Scholz wel op. De G20 is de groep van negentien belangrijke industrielanden en de Europese Unie. De landen van de G20 vertegenwoordigen circa 80 procent van de wereldhandel.

Eerder bereikten de landen van de G7 een akkoord op hoofdlijnen. In dat historische akkoord kwamen de ministers van Financiën van de G7 overeen te streven naar een wereldwijd minimumbelastingtarief voor de vennootschapsbelasting van ten minste 15 procent.

Verder mogen winsten van grote bedrijven in landen waar deze worden geboekt extra worden belast.

Het plan, waar G7-landen Frankrijk, Italië, Japan, Canada, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten het eerder eens over werden, had ook al de steun van 130 van de 139 landen die met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) meepraatten over de plannen.

Een van die ondertekenaars was Nederland. Demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën is bij de G20-top aanwezig, ook al is Nederland als land formeel geen lid.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop