Nieuws/Financieel
447995
Financieel

Miljoenenclaim dreigt voor uitzender Olympia

Den Haag - Olympia Uitzendbureau hangt een miljoenenclaim boven het hoofd, nu het als franchisegever door het Haagse gerechtshof in het ongelijk is gesteld in een zich al jaren voortslepende discussie met de franchisers over het doorberekenen van kosten.

Dit blijkt uit een nog niet gepubliceerd arrest dat op 12 januari werd uitgesproken door het gerechtshof in Den Haag, waarbij een franchisenemer na vier jaar procederen op alle punten in het gelijk werd gesteld. Dit vonnis maakt de weg vrij voor de overige franchisenemers om met succes hun aandeel in de kostprijsdiscussie op te eisen.

Te veel ingehouden

Volgens ingewijden zou het om een bedrag van €45 tot €60 miljoen kunnen gaan. Dit is het bedrag dat Olympia de afgelopen acht jaar te veel aan kosten (voor onder meer de ict-voorzieningen, ziektekosten en contributie voor de brancheorganisatie ABU) heeft ingehouden bij de franchise-ondernemers.

Het arrest kwam vrijdag ter sprake tijdens een kort geding tegen Olympia, dat was aangespannen door voormalige franchisenemer Boudewijn Rigbers uit Vlissingen. Zijn advocate Linda Relouw verweet het bedrijf slecht franchisegeverschap.

Zorgplicht

Het uitzendconcern zou zich niet aan zijn zorgplicht houden, franchisenemers onder druk nieuwe overeenkomsten laten tekenen en valse redenen hebben opgegeven voor het beëindigen van het contract met Rigbers. Olympia ontkent en bestrijdt deze aantijgingen.

Een woordvoerder van Olympia wil niet speculeren over de miljoenenclaim. „Dit is een interne discussie, waarover wij geen uitspraken doen. Wij studeren nu op het vonnis, maar benadrukken dat wij geen ander belang hebben dan de duurzaamheid van onze franchiseformule.”