Nieuws/Financieel
448031
Financieel

Wall Street sluit slechte maand fors hoger af

NEW YORK (AFN) - De aandelenmarkten in New York zijn vrijdag op de laatste handelsdag van de onrustige beursmaand januari met stevige winst gesloten. Net als in Europa werd een verrassend rentebesluit van de Japanse centrale bank goed ontvangen. Verder kregen beleggers op Wall Street weer een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten en macrocijfers te verwerken. Internethandelaar Amazon kelderde na tegenvallende cijfers.

De Dow-Jonesindex eindigde 2,5 procent hoger op 16.466,30 punten. Het koersverlies voor de Dow sinds begin dit jaar staat daarmee op 5,5 procent. De S&P 500 klom 2,5 procent tot 1940,23 punten en de Nasdaq won 2,4 procent tot 4613,95 punten.

De Japanse centrale bank kondigde onverwacht aan een negatieve depositorente in te voeren. Daardoor moeten banken geprikkeld worden meer uit te lenen aan consumenten en bedrijven, wat de economie moet stimuleren.

Aandeel

De omzet van Amazon in het afgelopen kwartaal van 35,7 miljard dollar stelde analisten teleur. Amazon behaalde verder een recordwinst van 482 miljoen dollar, maar ook dit was minder dan verwacht. Het aandeel verloor 7,6 procent.

Microsoft ging juist 5,8 procent omhoog. Het softwareconcern boekte in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar minder winst, maar de groeiende vraag naar zijn clouddiensten en Office-pakket zette door.

Olieprijzen

Chevron noteerde licht hoger. Het olieconcern meldde dat afgelopen kwartaal voor het eerst sinds 2002 een verlies is geleden vanwege de sterk gedaalde olieprijzen. Xerox won 5,6 procent. Het concern gaat verder als twee op zichzelf staande bedrijven, na druk van miljardair en aandeelhouder Carl Icahn. Daarvoor worden de divisie voor printers en kopieerapparaten en die voor digitale dienstverlening losgekoppeld.

De Amerikaanse overheid maakte in een eerste schatting bekend dat de economische groei in het vierde kwartaal afzwakte tot 0,7 procent op jaarbasis, tegen 2 procent in de voorgaande periode. Mogelijk kan de Federal Reserve door dit zwakkere cijfer besluiten langzamer aan te doen met het verhogen van de rente.

Amerikaanse olie klom 1,1 procent tot 33,61 dollar per vat en Brent steeg 2,5 procent tot 34,74 dollar.

De euro noteerde 1,0833 dollar, tegen 1,0831 dollar bij het Europese slot.