Nieuws/Financieel
448069
Financieel

Economie VS verliest flink vaart

Na de sterke groeicijfers in de voorgaande kwartalen heeft de Amerikaanse economie in de laatste drie maanden van 2015 sterk aan kracht verloren. Dat komt naar voren uit de eerste schatting door de overheid in de VS.

De groei van de economie in de VS kwam op kwartaalbasis uit op een toename met 0,7%. In eerdere kwartalen van 2015 werden er plussen van 3,9% respectievelijk 2% behaald. Economen hielden vooraf rekening met een groei van 0,8%. 

Amerika heeft last van de groeivertraging in China, waardoor vooral de industrie op een lager pitje staat, terwijl de dienstensector nog wel goed draait.

De hapering van de Amerikaanse groeimotor werd een dag eerder al zichtbaar. De orders voor duurzame orders in december kelderden met 5,1%.    

De Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de VS, signaleerde eerder deze week al dat de groei van 's werelds grootste economie is teruggezakt. De daling van de olieprijs en de sterke dollar zijn daar debet aan, maar ook het tot voor kort zeer zachte winterweer, dat de energieconsumptie en winkelverkopen drukte.

Grafiek ontwikkeling economie VS