448070
Financieel

Japan verkleint maandpijn AEX

AMSTERDAM - Dankzij de renteverlaging in Japan sloot de AEX vrijdag stevig hoger. Hierdoor werd voorkomen dat het Damrak één van de slechtste januarimaanden ooit beleefde.

De AEX sloot vrijdag 2,7% hoger op 431,3 punten. Dat is 2,5% onder de stand van 441,8 punten ultimo 2015. Weliswaar kan januari dus als slecht betiteld worden, maar veel beleggers zullen toch opgelucht ademhalen. Anderhalve week geleden stond de AEX immers op een verlies van meer dan 11%.

De Midkap-index ging vrijdag 1,6%  vooruit naar 662,7 punten.

Ook andere Europese beurzen deden goede zaken. De Duitse DAX klom 1,6%, terwijl de CAC40 in Parijs 2,2% hoger werd gezet.

Japanse renteverrassing

De positieve impuls kwam vooral uit Japan. Dat de markt verrast werd door de verlaging van de depositorente naar 0,1% negatief, begrijpt analist Arne Petimezas van AFS Group. ,,Een uitbreiding van het obligatieopkoopprogramma lag meer voor de hand. De centrale bank had namelijk eerder gezegd dat een negatieve rente te pijnlijk zou zijn voor het Japanse bankwezen. Wereldwijd zie je de rentes vandaag dalen, in Japan voor 10-jaars naar het laagste punt ooit van 0,09%.”

Beleggingsstrateeg Ben Steinebach van ABN Amro is niet verrast dat de Japanse centrale bank voor het rentewapen heeft gekozen om de economie aan te zwengelen. ,,Eind vorig jaar werd het obligatieopkoopprogramma geïntensiveerd, maar dat heeft niet gebracht wat ervan gehoopt werd. Door banken te laten betalen voor het stallen van reserves, kan de kredietverlening meer op gang komen."

Volgens Petimezas heeft de rentestap in Japan de druk op de Europese Centrale Bank verder opgevoerd. ,,De ECB is gevoelig voor de wisselkoersen en ziet de euro nu sterker worden ten opzichte van de yen. Zelf verwacht ik in maart een verdere verlaging van de depositorente van -0,3% naar -0,5%. En een verlenging van het obligatieopkoopprogramma met nog eens zes maanden.”

Steinebach denkt dat de ECB niet zozeer kijkt naar het beleid van de Japanse centrale bank, maar meer naar de inflatie. ,,Indien deze verder daalt en misschien zelfs negatief wordt, zoals wij zelf verwachten, kan het opkoopprogramma naar €70-80 miljard per maand wordt verruimd. En de depositorente nog eens 0,1% omlaag gaan."

Petimezas denkt dat een Amerikaanse renteverhoging ook verder uit zicht is gekomen. ,,Deze komt niet in maart. En alleen als de macrocijfers sterk zijn, de aandelenmarkten het goed doen en de inflatieverwachting stijgt, voorzie ik een renteverhoging in juni.”

Steinebach acht de kans iets groter dat de Fed de rente over vijf maanden verhoogt. ,,Tenzij de economische groei in het eerste kwartaal verder vertraagt. Dat deze in het vierde kwartaal tot 0,7% terugviel, kwam niet als een verrassing omdat de industriële sector fors onder druk staat. De dienstensector zorgt voor de groei."

Delta Lloyd aan kop

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde Altice met een plus van 9,2% aan kop. Donderdag was de kabelmaatschappij nog de grootste daler.

Dataleverancier RELX volgde met een vooruitgang van 4,1%. 

ING was 3,2% in herstel. De bank ging het afgelopen halfjaar stevig omlaag, onder meer door zorgen over zijn blootstelling aan de energiesector en de problemen bij Italiaanse banken.

Voor grootgrutter Ahold werd 2,6% meer betaald, na een verhoging van het koersdoel naar €25 door ING bij een herhaald koopadvies. De bank stelt dat de 'solide kasstroom' na de fusie met Delhaize genoeg ruimte laat voor het terugsluizen van cash naar aandeelhouders.

ArcelorMittal in mineur

ArcelorMittal viel uit de toon in de AEX met 5,9% verlies. Weliswaar komt Europa met een importheffing op Chinees staal, wat een concurrentievoordeel voor ArcelorMittal kan betekenen. Maar aan de andere kant sprak branchegenoot ThyssenKrupp over een 'zorgwekkende situatie' op de staalmarkten. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen wijst er bovendien op dat het voor ArcelorMittal lastig is nieuwe obligaties in de markt te zetten. Terwijl de komende zes jaar voor $15 miljard aan obligaties afgelost worden. 

Flow Traders voerde bij de middelgrote fondsen de lijst aan met 6,4% winst. De toeleverancier aan de chipsector ASMI won 6,2%.

Arcadis zette de maandag ingezette duikvlucht volgens op zijn winstwaarschuwing voort. De min van 6,4% bracht het ingenieursbureau op het laagste niveau in vier jaar.

Fagron zakte 2,4%. Volgens De Tijd is de Belgische miljonair Marc Coucke één van de partijen die een investering in de medische toeleverancier overweegt. Coucke is al grootaandeelhouder.

Hoe staat uw pensioenfonds er voor? Bekijk hier het DFT-overzicht van de dekkingsgraden van de pensioenfondsen in ons land.