448115
Financieel

AEX laat hoofd hangen

AMSTERDAM - De AEX-index begon donderdag nog opgewekt aan de dag, maar uiteindelijk lieten beleggers het negatieve nieuws toch zwaarder wegen. Dat negatieve nieuws kwam nu eens niet van de olieprijzen, want die gingen flink omhoog. Shell gaf de AEX dan ook een zet in de goede richting. Maar een andere zwaargewicht, ING, trok de index weer omlaag vanwege slecht nieuws van Deutsche Bank. Verder viel een cijfer over de orders door duurzame goederen in de VS tegen, en de bedrijfscijfers waren ook lang niet allemaal om over naar huis te schrijven.

De AEX-index eindigde 1% lager op 420,1 punten. 's Ochtends reikte de index juist nog tot ruim boven de 427 punten, maar in de middag zakte de AEX weer tot circa 417 punten. De Midkap daalde 0,5% naar 649,1 punten.

Elders in Europa zakten de beurzen ook weg, zelfs meer dan Amsterdam. Parijs stond 1,3% lager. De beurs in Frankfurt daalde 2,4%. Vooral Deutsche Bank drukte de Duitse DAX. De bank zette het eerste jaarverlies sinds 2008 in de boeken en ging 5,9% omlaag.

Beleggers kregen onder meer cijfers uit Groot-Brittannië over de economische groei. De Britse economie is in het vierde kwartaal met 0,5% gegroeid op kwartaalbasis. Op jaarbasis kwam de groei uit op 1,9%, tegenover 2,1% groei in het voorgaande kwartaal. Verder bleek dat de indicator voor economisch vertrouwen in de eurozone licht is gedaald in december. De Duitse inflatie kwam juist iets hoger uit dan verwacht.

Stroom bedrijfscijfers

Verder kauwden beleggers nog op het rentebesluit en de opmerkingen van de Amerikaanse centrale bank van gisteravond. De Federal Reserve hield de deur op een kier voor een renteverhoging in maart, maar stelde ook dat de economie in het laatste kwartaal van vorig jaar is vertraagd.

De ontwikkeling van de olieprijzen gaf de beurzen een zet in de goede richting. De prijs van een vat Brent-olie stond rond het slot in Amsterdam flink hoger, op zo'n $34 per vat. In de middag was de plus nog veel groter, na berichten dat oliekartel OPEC met niet-leden zou gaan praten over de olieproductie. Maar de OPEC liet al snel weten dat een dergelijk overleg niet aan de orde is.

Waar de olieprijzen een positieve rol speelden, drukte de ontwikkeling op de Amerikaanse beurzen het sentiment juist. De graadmeters in de VS gingen vanmiddag nog flitsend van start, maar de winsten zakten al snel terug. Rond de slotbel in Amsterdam stond de S&P500 0,1% lager, terwijl de Dow Jones-index 0,3% inleverde. Dat ondanks enkele prima kwartaalrapporten van bedrijven, zoals van Ford en Alibaba.

Daar stonden sombere berichten van bijvoorbeeld Caterpillar tegenover. Ook het cijfer over de orders voor duurzame goederen uit de VS viel zwaar tegen.

"De euro is ook weer licht gestegen tegenover de dollar, dat helpt de Europese beurzen ook niet echt", voegde vermogensbeheerder Stan Westerterp (JNVB) toe. "Maar het valt mij wel op dat het per saldo een stuk rustiger is op de markten dan het geweest is. Het lijkt er daarom op dat de beurzen toch in iets rustiger vaarwater terechtkomen. In elk geval voor nu. Het valt me wel elke keer weer op hoe sterk de Europese beurzen zijn, en dat zullen we toch wel te danken hebben aan onze vriend Mario Draghi, die een bodem heeft gelegd onder de markt."

Draghi liet vorige week weten dat de Europese Centrale Bank bij de volgende vergadering in maart zijn huidige stimuleringsbeleid zal herijken.

'Zoeken naar richting'

"De beurs zoekt naar richting", zei marktanalist Ron van der Does (IG) aan het begin van de middag. "De markt probeert wel een beetje vertrouwen te winnen, maar het is heel fragiel. Voor het moment lijkt het erop dat het echte negativisme uit de markt aan het verdwijnen is. Maar houd me ten goede: als er volgende maand een mager groeicijfer uit China komt, kan het zo weer de verkeerde kant op gaan."

Een teken van het verdwijnen van het negativisme vond Van der Does de beursreactie op het cijfer over de Amerikaanse olievoorraden gisteren. "De voorraden waren weer flink gestegen, en de afgelopen weken gingen de olieprijzen daarop flink onderuit. Maar gisteren gebeurde er niets. En als de beurzen niet meer op slecht nieuws reageren, vindt er in elk geval een stabilisatie plaats, en kunnen we misschien weer de andere kant op gaan kijken. Zeker omdat de uitspraken van Mario Draghi, die hintte op extra stimulering, nog steeds boven de markt hangen."

'Cijfers vallen niet tegen'

Ook de bedrijfscijfers vindt Van der Does tot nu toe niet tegenvallen, ook al waren de rapportages van bijvoorbeeld drankenconcern Diageo, witgoedfabrikant Electrolux en winkelketen H&M vanmorgen niet bepaald overtuigend. "Het is maar net met wat voor oog je ernaar kijkt, volgens mij."

Westerterp vond het nog te vroeg om al conclusies te trekken, maar vindt het cijferseizoen tot nu toe ook nog niet tegenvallen. "Je ziet wel dat de markt voor smartphones een beetje verzadigd begint te raken, gezien de cijfers van bijvoorbeeld Apple en Samsung. Maar het gebruik van smartphones zit nog steeds enorm in de lift, kijk maar naar de groei in mobiele advertenties bij Facebook en de hogere mobiele omzet bij Alibaba."

De JNVB-vermogensbeheerder is optimistisch over de bedrijfsresultaten in Europa. "De voortekenen zijn gunstig, ik denk dat we voor het eerst sinds tijden weer echt substantiële winstgroei gaan zien voor Europese bedrijven. Bedrijven in Europa kunnen profiteren van de lage olieprijs, de lagere euro, de lagere financieringslasten en een ondersteunend beleid van de centrale bank. Je zou haast zeggen: wat heb je nog meer nodig om de winst te laten groeien? Voor de beurzen geldt dat de aandelen door de recente verkoopgolf inmiddels behoorlijk laag gewaardeerd zijn. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat je op aandelen in bijvoorbeeld Unilever, ING meer kunt verdienen vanwege het dividendrendement dan op de spaarrekening. Je moet alleen het geld voor langere tijd kunnen missen."

Laveren

Niettemin blijft het laveren tussen verschillende ideeën voor de markt, zegt Van der Does. "De economie in de VS doet het eigenlijk best oké, met een hele sterke arbeidsmarkt. Maar het zijn factoren van buitenaf die het beeld bepalen voor de Fed. Ondertussen zit Amerika op een renteverhogend pad, terwijl Europa nog lang niet in dat stadium zit."

Dat laveren zie je ook terug in de volumes, zegt Van der Does, die volgens hem niet zo hoog zijn als je normaal gesproken zou zien. "Dat laat zien dat beleggers niet ineens vol in een aandeel stappen. Ze bouwen eerst een klein belang op en wachten eerst even af wat de koers doet voor ze hun positie verder gaan uitbouwen."

Het vrij vage statement van de Fed hielp de beurzen ook niet echt een bepaalde kant op. "Wat mij betreft is de boodschap dat de vier renteverhogingen die eerder nog in de lijn der verwachting lagen nu echt van tafel", zegt Van der Does. "En het zal aan de economie liggen of er nog verder verhoogd zal worden. Uit het statement van de Fed blijkt nu dat het groeitempo niet zo sterk is als in december werd aangenomen. En de inflatie zal onder het doel blijven. Zo zie je hoe snel het kan gaan. In een maand tijd is er eigenlijk een totaal contraire visie ontstaan. Bovendien: als de olieprijs weer gaat stijgen, komt er ook weer meer vertrouwen in een stijging in de inflatie. Dan kan er weer een heel ander beeld ontstaan voor de centrale banken."

Westerterp denkt dat de Fed de rente in maart niet zal optrekken, omdat "de volatiliteit nu te groot is". "De financiële markten en centrale banken zijn de afgelopen jaren volledig met elkaar vergroeid geraakt, en de doelstelling van de centrale banken lijkt ook wel te zijn geworden: de financiële markten rustig houden. En dat zag je ook terug in het statement van de Fed: ze zeggen niets waar beleggers zenuwachtig van worden."

Shell op winst

In de grotendeels roodgekleurde AEX kon RD Shell op flinke kopersinteresse rekenen, geholpen door de aantrekkende olieprijzen. Het olieconcern kreeg ook van de aandeelhouders van BG goedkeuring voor de overname, nadat de Shell-vergadering gisteren al groen licht gaf. Het aandeel klom 2,2% naar €19,77.

ArcelorMittal spurtte naar de koppositie in de AEX met 2,8% winst op €3,70. Die plus was wel een stuk kleiner dan eerder op de dag. Het staalbedrijf profiteerde van geruchten dat de Europese Unie importheffingen op staal uit China en Rusland overweegt. Dat zou de verkoopprijzen van ArcelorMittal flink kunnen helpen.

Aan de andere kant behoorde ING bij de dalers, met 3,5% verlies op €10,27. Het financiële concern werd omlaag getrokken door het slechte nieuws van Deutsche Bank. Ook rond de Italiaanse banken blijft het onrustig.

Altice was de grootste daler in de AEX met een min van 5,2% op €12,13.

Randstad zakte 1,7% naar €48,87. De Duitse zakenbank Berenberg is begonnen met het volgen van de uitzender met een koopadvies en een koersdoel van €60.

Fugro flink in trek

In de Midkap lag Fugro goed in de markt. De bodemonderzoeker boekte een winst van 7,7% op €13,55.

Aperam (+2,9% op €29,65) en SBM Offshore (+3,5% op €12,05) profiteerden eveneens van het verbeterde sentiment op de grondstoffenmarkt.

Vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties werd 2,9% hoger gezet en sloot op €39,61. Het concern heeft een winkelcentrum in Italië overgenomen, volgens berekeningen van ING voor €120 miljoen. De bank noemt het een goede aankoop.

Air France KLM daarentegen belandde onderaan met een verlies van 6,5% op €7,38. Arcadis had ook een mindere dag en verloor 5,8% op €13,20, chipbedrijf Besi zakte 5,4% naar €17,94.

Sligro zakte 1% naar €32,43. De retailer kondigde de koop aan van de Noord-Hollandse groothandel. Verder liet ABN Amro zich erg positief uit over de groothandel. Het koersdoel ging omhoog van €37 naar €38 en de bank herhaalde het koopadvies. Volgens ABN zal Sligro de komende jaren gaan investeren, maar zal dat het dividend niet raken.

Smallcap Bols stond 1,5% hoger op €19,09. Drankenproducent Nolet heeft zijn belang in de distilleerder uitgebreid naar 25%, maar herhaalde dat het niet van plan is om een bod te doen op Bols.

Op de lokale markt dook Core Laboratories 3,6% naar €80 rond. Het bedrijf ging aanvankelijk omlaag na een teleurstellende prognose van de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie.

Ontvang elke handelsdag om 10 uur het laatste financiële nieuws  via de mail met gratis DFT Nieuwsbrief.