Nieuws/Financieel
448140
Financieel

Xerox splitst hardware- en dienstentak

NORWALK (AFN) - Xerox gaat verder als twee op zichzelf staande bedrijven. Dat bevestigde het Amerikaanse concern vrijdag. Onder meer zakenkrant The Wall Street Journal maakte eerder al melding van het voornemen de divisies voor printers en kopieerapparaten en die voor digitale dienstverlening los te koppelen.

Zowel het nieuwe hardwarebedrijf als de dienstentak is na de splitsing volgens Xerox marktleider. De printertak met een jaaromzet van 11 miljard dollar en de dienstentak met een omzet van 7 miljard dollar krijgen ieder hun eigen beursnotering.

Het concern kondigde in oktober, onder druk van aandeelhouder en miljardair Carl Icahn, al aan de bedrijfsstrategie onder de loep te nemen. De splitsing moet voor het einde van het jaar zijn voltooid.

Nettowinst

De activistische belegger Icahn krijgt een flinke vinger in de pap bij het dienstenbedrijf. Hij mag er drie van de twaalf bestuursleden voordragen. ,,We geloven dat door de afsplitsing van het dienstenbedrijf de aandeelhouderswaarde flink gaat toenemen", zei hij in een toelichting.

Xerox maakte vrijdag verder een kwartaalwinst van 4,7 miljard dollar bekend, 8 procent minder dan een jaar eerder. De nettowinst zakte in de laatste drie maanden van het jaar naar 285 miljoen dollar.