Nieuws/Financieel
448168
Financieel

EU voert importheffing in voor Chinees staal

BRUSSEL (AFN) - Om de eigen staalindustrie te beschermen tegen mogelijk oneerlijke handelspraktijken voert de Europese Commissie voorlopig een importheffing in op bepaalde soorten staal uit China. De extra invoerbelasting kan oplopen tot 13 procent. Dat maakte het dagelijks bestuur van de Europese Unie vrijdag bekend.

Chinese en ook Russische staalproducenten worden er al geruime tijd van beticht dat zij hun producten onder de kostprijs dumpen op de Europese markt, ten nadele van lokale producenten. De Europese Commissie doet daar sinds vorig jaar onderzoek naar op verzoek van brancheorganisatie Eurofer.

De invoerheffingen worden zaterdag van kracht voor een periode van in eerste instantie een halfjaar. Als uit het onderzoek blijkt dat de Chinezen inderdaad staal aanbieden in Europa onder de kostprijs, of tegen lagere prijzen dan in eigen land, kan de maatregel met vijf jaar worden verlengd.

Overproductie

De Europese staalindustrie heeft zwaar te lijden onder overproductie. De prijzen zijn daardoor scherp gedaald. De staalindustrie biedt volgens een schatting van zakenkrant Financial Times werk aan zo'n 420.000 Europeanen. Veel bedrijven zien zich evenwel gedwongen te snijden in de productiecapaciteit om kosten te besparen.

Vorige week nog kondigde Tata Steel, eigenaar van onder meer het vroegere Hoogovens in IJmuiden, een nieuwe ontslagronde aan bij zijn Britse tak. Daar verdwijnen meer dan duizend banen, bovenop een vorig jaar aangekondigde reorganisatie waardoor bijna 1200 arbeidsplaatsen verloren gaan.