Nieuws/Financieel
448244
Financieel

James Bond en Adele stuwen winst Sony

TOKIO (AFN) - Een sterke verkoop van muziek, films en games heeft Sony afgelopen kwartaal aan flink meer winst geholpen dan een jaar eerder. Het Japanse technologie- en entertainmentconcern profiteerde onder meer van het succes van de jongste Bondfilm Spectre en het nieuwe album van zangeres Adele.

De opbrengsten uit films namen op jaarbasis met meer dan een kwart toe. Behalve Spectre liet ook de animatiefilm Hotel Transsylvania 2 de kassa stevig rinkelen voor Sony. De muziekverkopen stegen met ruim 8 procent. De verkoop van PlayStations en bijbehorende hardware en games leverde ruim 10 procent meer op.

Tegenover het succes van de entertainmentdivisies stond een dalende verkoop van mobiele telefoons en bijbehorende componenten. Vooral de vraag naar beeldsensoren die in smartphonecamera's worden verwerkt, stond onder druk.

Totale omzet

De totale omzet nam met een half procent toe tot 2581 miljard yen (19,6 miljard euro). Sony hield onder de streep 120 miljard yen (910 miljoen euro) over, een derde meer dan in de laatste drie maanden van 2014.

Voor het gehele boekjaar, dat eind december voor driekwart achter de rug was, gaat Sony nog altijd uit van een daling van de omzet met een kleine 4 procent tot 7900 miljard yen. Er wordt wel een jaarwinst voorzien van 140 miljard yen, waar het bedrijf over het voorgaande boekjaar nog 126 miljard yen verlies leed.