Nieuws/Financieel
448247
Financieel

'Positieve start voor AEX'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs gaat vrijdag waarschijnlijk hoger van start. Ook de opening van de Europese beurzen zal positief zijn. Beleggers verwerken onder meer een verrassend rentebesluit van de centrale bank van Japan. Ze zijn verder in afwachting van enkele macro-economische cijfers, zoals de inflatie in de eurozone en de Amerikaanse groei.

De Bank of Japan zette een nieuw wapen in tegen de aanhoudende inflatiestrijd. In navolging van de Europese Centrale Bank (ECB), die de stap al eerder zette, werd een negatieve rente op depositorekeningen ingevoerd. Daardoor moeten financiële partijen nu betalen om geld bij de centrale bank te stallen. De hoop is dat zij daardoor makkelijker kredieten verstrekken aan bedrijven en consumenten. Dat zou de vraag en daarmee de prijsontwikkeling moeten stimuleren.

,,De Bank of Japan heeft de markt verrast, ze hebben zeer agressief de markt benaderd'', zo wist marktanalist Ron van der Does van IG Nederland. De macrodata zouden de koersenborden kunnen beïnvloeden, zo gaf hij verder aan.

Heineken

De bedrijvenagenda in Nederland is leeg. Wel gaf kaartenmaker AND International Publishers donderdag nabeurs aan de laatste hand te hebben gelegd aan zijn navigatiekaart van Canada. Eind december werd nog een kleine vertraging gemeld. Randstad deed het bod op zijn Zweedse branchegenoot Proffice gestand.

Bij een ongeluk in een Braziliaanse fabriek van Heineken zijn twee doden gevallen en meerdere gewonden gevallen, zo werd ook bekend. Volgens Heineken is een van de ketels in de fabriek in Jacarei ontploft.

Euro

De olieprijzen toonden vrijdag voorbeurs volgens analist Van der Does een ,,vast'' beeld. De prijs van Amerikaanse olie stond 2,3 procent hoger op 33,97 dollar per vat, terwijl Brent 2,5 procent aandikte tot 34,74 dollar per vat. Olie speelde donderdag een hoofdrol op de Amerikaanse aandelenbeurzen; een stijging tot boven de 33 dollar per vat gaf de bredere markt steun.

De euro was 1,0895 dollar waard, tegen 1,0949 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.