Nieuws/Financieel
448254
Financieel

Aanslagen Parijs remmen groei Franse economie

PARIJS (AFN) - De terroristische aanslagen in Parijs van 13 november drukken het economisch herstel in Frankrijk. Consumenten waren afgelopen kwartaal een stuk huiveriger bij het doen van uitgaven, blijkt uit nieuwe cijfers van het Franse statistiekbureau.

De Franse economische groei viel in de laatste drie maanden van 2015 terug tot 0,2 procent op kwartaalbasis. In het voorgaande kwartaal werd nog 0,3 procent groei behaald. Het groeicijfer voldeed wel aan de gemiddelde voorspelling van economen.

De consumptie van huishoudens, goed voor 55 procent van de economie, kromp met 0,4 procent. Huishoudens hielden de hand op de knip en bedrijven als luchtvaartconcern Air France-KLM en hotelgroep Accor merkten dat er na de aanslagen, waarbij 130 mensen om het leven kwamen, minder vraag was naar tickets en hotelovernachtingen.

Groei

De overheidsbestedingen namen in het vierde kwartaal wel met 0,4 procent toe. De bedrijfsinvesteringen kenden met een plus van 1,3 procent het beste kwartaal van het jaar.

De Franse economie liet over heel 2015 een groei van 1,1 procent zien. Daarmee doet het land het een stuk minder dan andere grote Europese economieën. Buurland Duitsland kende een groei van 1,7 procent en in het Verenigd Koninkrijk werd de economie vorig jaar 2,2 procent groter.

Spanje

Frankrijk kampt met een werkloosheid die meer dan 10 procent van de beroepsbevolking bedraagt. Critici, waaronder kredietbeoordelaars en de Europese Commissie, vinden dat de regering van het land te weinig doet om de onderliggende problemen op de arbeidsmarkt op te lossen.

Vrijdag werden ook in Spanje economische groeicijfers naar buiten gebracht. De Spaanse economie groeide met 0,8 procent in het laatste kwartaal van het jaar, gelijk aan de driemaandsperiode daarvoor en in lijn met de doorsnee verwachtingen. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie met 3,5 procent. Over heel 2015 bezien werd de Spaanse economie 3,2 procent groter.