Nieuws/Financieel
448370
Financieel

OPEC zet Rusland in de wachtkamer

WENEN (AFN) - De Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) sloeg donderdag een aanbod van Rusland om te praten over de olieproductie af. Energieminister Alexander Novak zei dat zijn land bereid is volgende maand aan de vergadertafel te gaan zitten, maar vertegenwoordigers van het oliekartel liet weten dat er geen plannen zijn voor dergelijk overleg.

Vrijwel direct na de uitnodiging van Novak schoten de olieprijzen omhoog en tikte de prijs van Amerikaanse olie met 34,82 dollar per vat het hoogste niveau sinds 6 januari aan.

Secretaris-generaal Abdullah al-Badri zei eerder deze week juist open te staan voor besprekingen met landen buiten OPEC, zoals Rusland. Het vinden van oplossingen voor het grote overaanbod van olie bestempelde hij toen als cruciaal.

Het zal hoe dan ook niet meevallen om tot een akkoord te komen. Saudi-Arabië, dat de lakens uitdeelt binnen OPEC, wil kostte wat het kost zijn productie op peil houden om zijn begroting zo veel mogelijk op orde te houden en zijn marktaandeel te verdedigen. Rusland kan middenin de wintermaanden zijn productie niet verlagen. Daarnaast speelt mee dat de landen lijnrecht tegenover elkaar staan als het gaat om de oorlog in Syrië.