Nieuws/Financieel
448416
Financieel

Amerikaanse rente ongewijzigd

Washington - De Amerikaanse centrale bank heeft de rente zoals verwacht onveranderd gehouden. Wel blijft de deur naar een renteverhoging in maart op een kier.

Geen enkele Fed-watcher had verwacht dat de centrale bank de rente alweer zou verhogen. Liever wacht Fed-president Yellen tot de markten weer in rustiger vaarwater terechtkomen. Sinds de renteverhoging in december, de eerste in negen jaar, raakten financiële markten in een vrije val. De dalende olieprijs en twijfels over de Chinese economische groei deden beleggers naar de uitgang rennen. De belangrijke beursgraadmeter de S&P500 verloor sinds het begin van het jaar al ruim 7%.

Bij de vergadering in december hintte de Fed op vier renteverhogingen in 2016. Dit keer is de Fed voorzichtiger. De economische groei vertraagde het afgelopen jaar, was in de verklaring te lezen. In december zag de Fed nog dat economische activiteiten in een bescheiden tempo toenamen.

Hoe ver de rente dit jaar omhoog gaat, laat de Fed afhangen van de economische ontwikkelingen. Veel analisten verwachten slechts een of twee stappen dit jaar, aangezien de economie niet sterk genoeg zou zijn voor meer verhogingen.