Nieuws/Financieel
448417
Financieel

Inflatie trekt iets aan in Duitsland

WIESBADEN - Het gemiddelde prijspeil voor consumenten in Duitsland lag afgelopen maand 0,5 procent hoger dan in januari 2014. Dat blijkt uit voorlopige inflatiecijfers die het federale statistiekbureau donderdag heeft gepubliceerd.

De inflatie in de grootste economie van de eurozone is daarmee iets aangetrokken ten opzichte van de voorgaande maand. In december werd het leven in Duitsland op jaarbasis 0,3 procent duurder. Economen rekenden voor januari in doorsnee op een inflatie van 0,4 procent.

Volgens de Europees afgestemde meetmethode ging de Duitse inflatie in januari omhoog van 0,2 naar 0,4 procent. Dat is nog altijd mijlenver verwijderd van het niveau van tegen de 2 procent waar de Europese Centrale Bank (ECB) voor het hele eurogebied naar streeft.

Uit de cijfers blijkt volgens ING-econoom Carsten Brzeski dat niet alleen de energieprijzen de inflatie laag houden, maar ook lagere prijzen voor sommige consumptiegoederen. Hij verwacht dat het nog wel tot in de tweede jaarhelft zal duren voordat de inflatie in ieder geval boven de 1 procent uitkomt.

Toch leveren de cijfers volgens Brzeski "welkome argumenten" aan tegenstanders van verder ingrijpen door de ECB om de inflatie op te jagen. De beperkte prijsdalingen zorgen er samen met de aantrekkende arbeidsmarkt voor dat Duitsers meer bestedingsruimte hebben, en daar ook gebruik van maken.