Nieuws/Financieel
448452
Financieel

Eli Lilly verhoogt resultaten

INDIANAPOLIS (AFN) - De Amerikaanse farmaceut Eli Lilly heeft in het vierde kwartaal een hogere omzet en winst in de boeken gezet. Wel had het bedrijf last van ongunstige wisselkoerseffecten.

De omzet klom met 5 procent tot bijna 5,4 miljard dollar (bijna 5 miljard euro) in vergelijking met een jaar eerder. Dat was te danken aan een hoger verkoopvolume en gestegen prijzen. Wisselkoerseffecten schraapten echter 6 procent van de omzet af. De nettowinst steeg met 12 procent tot 478,4 miljoen dollar.

Eli Lilly maakt onder meer het middel tegen kanker Cyramza, het antidepressiemiddel Cymbalta en het medicijn tegen schizofrenie Zyprexa. Over heel 2015 nam de omzet met 2 procent toe tot bijna 20 miljard dollar met een winst van 2,4 miljard dollar.

Bristol-Myers Squibb

Branchegenoot Bristol-Myers Squibb, dat kankermedicijn Opdivo en bloedverdunner Eliquis in zijn portefeuille heeft, wist in het vierde kwartaal de verwachtingen te verslaan. Ook de winstverwachting voor 2016 kwam boven de doorsneeprognose van marktanalisten uit.

Bristol-Myers rapporteerde een kwartaalverlies van 138 miljoen dollar, tegen een winst van 13 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet steeg daarbij met bijna 1 procent tot 4,3 miljard dollar. Voor het huidige jaar rekent het concern op een aangepaste winst per aandeel in een bandbreedte van 2,30 tot 2,40 dollar. Kenners rekenden op 2,29 dollar per aandeel.