448467
Financieel

Loket dicht voor onderhandse verkoop ASR

DEN HAAG (AFN) - Verzekeraar ASR gaat in principe in de eerste helft van dit jaar naar de beurs. Een onderhandse verkoop is op dit moment niet aan de orde, omdat er geen geschikte partij is met interesse. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat donderdag in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem sluit een onderhandse verkoop niet definitief uit. ,,Het loket is dicht maar als een partij aanklopt met een goed voorstel, kan het weer worden geopend'', zei hij. Ook als eenmaal een eerste pakket aandelen naar de beurs is gebracht, blijft het volgens de minister mogelijk de rest aan één partij te verkopen.

De opbrengst van de privatisering van ASR laat zich moeilijk voorspellen, zei Dijsselbloem. De verzekeraar staat momenteel voor 3,2 miljard euro in de boeken. De nationalisatie in 2008 heeft de belastingbetaler in totaal zo'n 4 miljard euro gekost. De opbrengst zou daar ergens tussenin kunnen liggen, denkt de minister ,,Veel meer kan ik er niet over zeggen. Dat zijn marktprocessen.''

Goed uitonderhandelde prijsafspraken

Eerder deze maand werden alvast ABN AMRO, Citigroup en Deutsche Bank aangewezen als begeleidende banken bij een eventuele beursgang. De kosten van het proces worden geraamd op maximaal 4,5 miljoen euro. Hoewel dat wellicht aan de lage kant is, zijn zeker geen concessies gedaan aan de kwaliteit, benadrukte Dijsselbloem op vragen van met name de VVD.

,,Dit zijn goed uitonderhandelde prijsafspraken'', aldus de minister. ,,Sommige partijen klagen anoniem in de krant. Ik neem daar kennis van.'' Alle drie de banken voldoen volgens Dijsselbloem aan de vooraf gestelde kwaliteitseisen en hebben ruime ervaring met het begeleiden van beursgangen.