Nieuws/Financieel
448495
Financieel

Peugeot geeft gas in Iran

PARIJS (AFN) - Peugeot wil per jaar 200.000 auto's in Iran produceren en staat voor een investering van 400 miljoen euro in de komende vijf jaar in zijn fabriek nabij Teheran. De Franse automaker zal daarvoor donderdag een overeenkomst tekenen met de Iraanse fabrikant Khodro.

Vanaf eind 2017 moeten er per jaar 100.000 auto's van de band rollen. Op den duur moet de productie zijn verdubbeld. De merken van Peugeot zijn goed voor circa een derde van de Iraanse automarkt.

De Iraanse president Hassan Rohani is momenteel op bezoek in Frankrijk als onderdeel van een handelsmissie die ook langs Italië voerde. Dankzij een internationaal akkoord over Iraanse nucleaire projecten, is het land van een reeks oude internationale sancties verlost. Daardoor kunnen Europese bedrijven weer zaken doen met het land.

Airbus

De Franse premier Manuel Valls noemde de samenwerking tussen Peugeot en Khodro ,,een symbool'' van Frans-Iraanse betrekkingen. ,,Welkom in Frankrijk'', vertelde hij de Iraanse delegatie. Rohani riep op om ,,het verleden te vergeten en opnieuw te beginnen''.

Ook de aanschaf van ruim honderd vliegtuigen van vliegtuigmaker Airbus wordt donderdag naar verluidt bekrachtigd. Verder staan er deals tussen Frankrijk en Iran op het gebied van gezondheidzorg, landbouw en milieu voor ondertekening op de rol.

Peugeot-concurrent Renault zei eerder plannen te hebben voor een ,,veel massievere" aanwezigheid in het land. De automaker rekende voor dat de sancties tegen Iran, waardoor het de markt verliet, Renault in 2013 circa 514 miljoen euro hebben gekost.