Nieuws/Financieel
448520
Financieel

Beste Jeroen,

Wat moet vorige week zuur geweest zijn voor je. Na lang zoeken had je eindelijk een topondernemer gevonden om toezicht te houden bij de AFM. Een vrouw nog wel. Iemand met ervaring. Je had een onafhankelijk denker die niet met de massa meedraait. Plotsklaps was ze weg! Was ze te ondernemend? Week ze te veel af van de standaard krijtgestreepte financieel specialisten? Wilde ze misschien echte veranderingen doordrukken?

Je probleem gaat me aan het hart, Jeroen. De AFM is een bepalende speler in onze economie. De dreigende tucht van de toezichthouder is cruciaal. Kijk maar naar de uitwassen met rentederivaten. Tegelijk moet de financiële sector aantrekkelijk blijven voor nieuwkomers. Vele fintech startups staan klaar om door te breken. De balans tussen regels en de vrije markt is daarmee delicaat. Toezicht kan ook verstikken.

Het beleid van de afgelopen jaren was gericht op het bestrijden van de crisis. Die periode laten we achter ons. Nu moeten we ons richten op het versterken van de economie. Daar hoort ook een ander perspectief op toezicht bij. Niet meer als wapen om de crisis te bestrijden maar als bijdrage aan de verdienkracht van de economie.

Beste Jeroen, als je me belt ben ik beschikbaar. Ik beloof je dat ik me niet in zal houden!