448539
Financieel

Verlies Electrolux door mislukte overname

STOCKHOLM (AFN) - De Zweedse witgoedfabrikant Electrolux is afgelopen kwartaal in de rode cijfers gedoken. Het bedrijf verkocht iets meer koelkasten, wasmachines en stofzuigers dan een jaar eerder, maar was veel geld kwijt aan de mislukte overname van GE Appliances, de witgoeddivisie van General Electric. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers.

Electrolux zag de omzet in het vierde kwartaal licht aandikken tot 31,8 miljard kroon (3,4 miljard euro). Onder de streep resteerde een verlies van omgerekend ruim 42 miljoen euro, tegen een winst van meer dan 100 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijf moest een eenmalige tegenvaller van 180 miljoen euro voor belastingen incasseren omdat het van Amerikaanse toezichthouders geen toestemming kreeg voor de overname van GE Appliances.

In West-Europa en Noord-Amerika wist Electrolux de verkopen op te voeren. Ook in China was nog sprake van een lichte groei. Daar stond een sterke krimp tegenover in met name Rusland. Ook in Brazilië en de meeste andere Zuid-Amerikaanse landen wist het bedrijf minder huishoudelijke apparaten aan de man te brengen.

Sinds het Amerikaanse avontuur van Electrolux spaak liep heeft zowel bestuursvoorzitter Keith McLoughlin als financieel directeur Tomas Eliasson zijn vertrek aangekondigd. De scheidende topman benadrukte donderdag dat het bedrijf onder leiding van zijn opvolger Jonas Samuelson prima in staat zal zijn op eigen kracht verder te groeien.