448553
Financieel

Meer koper en nikkel, minder banen bij Anglo

LONDEN (AFN) - Mijnbouwer Anglo American heeft in het vierde kwartaal van 2015 bijna een kwart meer koper gedolven dan een jaar eerder. Ook de nikkelproductie viel hoger uit. Dat maakte de in Londen gevestigde mijnbouwer donderdag bekend. Anglo gaf ook aan 3900 banen in Zuid-Afrika te schrappen, als onderdeel van een grote reorganisatie.

De koperproductie van Anglo steeg de afgelopen drie maanden tot 181.400 ton. De nikkelproductie kwam uit op 10.500 ton. De productie van kolen steeg naar 5,5 miljoen ton. De productie van platina, diamanten en ijzererts uit de mijnen van Kumba in Zuid-Afrika nam af.

Bij het onderdeel worden 3900 arbeidsplaatsen geschrapt. Vorige maand maakte Anglo bekend circa de helft van zijn mijnen af te stoten en het aantal werknemers te verlagen van 135.000 naar 50.000 man.

China

De sector kampt met de tegenvallende vraag vanuit China, de belangrijkste afnemer van de grondstoffen. Anglo's branchegenoten Glencore en FreeportMcMoran versterkten onlangs het kapitaal via de uitgifte van aandelen.

Dat deed ook platinaproducent Lonmin, dat in de afgelopen maanden 5000 werknemers op straat zette. Nog eens 1000 werknemers moet vrezen voor hun baan. De eveneens in Londen gevestigde mijnbouwer kampt met de naweeën van stakingsacties en de stevige prijsval van platina.

De emissie van Lonmin leverde het bedrijf 396 miljoen dollar op. Dat zal grotendeels worden gebruikt om schulden af te betalen. De productie van platina viel in het laatste kwartaal van 2015 krap 12 procent lager uit.