Nieuws/Financieel
448565
Financieel

'Damrak staat voor lagere opening'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs begint donderdag naar verwachting in de min. Ook elders in Europa zullen de graadmeters de handelsdag lager aanvangen. Negatieve geluiden uit de technologiesector doen het sentiment geen goed. Ook de dalende olieprijs blijft een bepalende factor.

Volgens marktanalist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen zijn beleggers duidelijk op zoek naar richting en er is niet veel specifiek nieuws voorhanden. ,,De Fed hield de mogelijkheid voor een verdere renteverhoging in maart open. Dat was weinig verrassend.'' Verder bevinden de markten zich volgens Versteeg in een spagaat. ,,Kwartaalcijfers tonen aan dat bedrijven het toch moeilijk hebben, terwijl anderzijds bijvoorbeeld het vertrouwen bij consumenten toeneemt.''

Waar eerder techreus Apple al met een omzetwaarschuwing naar buiten kwam, was het donderdag de beurt aan branchegenoot Samsung. Het Zuid-Koreaanse concern waarschuwt voor een tegenvallende vraag naar zijn apparaten en de economische onrust. De waarschuwing van Samsung zal ook doorwegen op de techbedrijven in Europa, denkt Versteeg.

Sligro

Qua Nederlandse bedrijfsfondsen weet onder meer Sligro de aandacht op zich gericht. Het neemt de groothandelsactiviteiten van branchegenoot De Kweker in Purmerend en op Texel over. De beursnotering van Ballast Nedam wordt eind februari beëindigd, zo bleek verder. Het bouwbedrijf is overgenomen door Renaissance Construction.

Verder weet de Zwitserse farmaceut Roche de schijnwerpers op zich gericht. Het heeft afgelopen jaar volop geprofiteerd van groeiende vraag naar zijn nieuwe medicijnen tegen borstkanker. Europa's grootste farmaceut zag de totale verkopen van de borstkankermedicijnen met krap een vijfde toenemen.

Deutsche Bank zette vorig jaar voor het eerst sinds 2008 een nettoverlies in de boeken. Het grote verlies hangt samen met eerder aangekondigde miljardenafschrijvingen op bezittingen, miljarden aan juridische kosten en reorganisatielasten.

AEX

De prijs van een vat Amerikaanse olie was voorbeurs 1,4 procent goedkoper op 31,85 dollar en Brentolie stond 1,3 procent lager en kostte 32,66 dollar per vat.

De AEX-index in Amsterdam ging woensdag met winst de handel uit. De hoofdindex op Beursplein 5 eindigde met een plus van 0,6 procent op 424,41 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 655,45 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,6 procent. In Londen eindigde de FTSE met een winst van 1,4 procent.